Extern bild

Cederkliniken i Piteå finalist i Årets välfärdsförnyare

Publicerad:

Cederkliniken i Piteå är med Cedermodellen en av tre finalister till Årets välfärdsförnyare, en utmärkelse som delas ut av tidningen Dagens Samhälle. Cedermodellen är ett arbetssätt för kvalitetssäkrad sjukskrivning och bygger på patientmedverkan, patientinformation, utbildning och samordning och har resulterat i att mottagningen nästan halverat sjukskrivningarna bland patienter.

Årets välfärdsförnyare är en utmärkelse som årligen delas ut till en verksamhet eller ett arbetssätt som förnyat förskola, skola, vård eller omsorg.

- Det är fantastiskt roligt att det här projektet uppmärksammas. Sjukskrivningar och psykisk ohälsa är stora utmaningar för hälso- och sjukvården och därför är det viktigt att vi vässar arbetssätt och utarbetar nya och smartare processer, säger Petter Tuorda, verksamhetschef och distriktsläkare på Cederkliniken, och fortsätter:

- Genom Cedermodellen har vi på ett drygt år lyckats att minska sjukfallen från 25 till 14 per 1 000 listade patienter. Antalet långtidssjukskrivna över 90 dagar har samtidigt minskat med cirka 60 procent. Men målet med Cedermodellen var ursprungligen att förbättra arbetsmiljön och våra interna processer. Att vi också lyckades pressa ner sjukskrivningarna blev en viktig och intressant bieffekt.

Utöver Cederkliniken är Eriksbergsskolan i Sollentuna och Nacka kommuns robotiserade arbetsprocess Yasemin nominerade till Årets välfärdsförnyare. Priset delas ut på Stora samhällsgalan i Stockholm den 15 maj.

Juryn som utser vinnarna består av Margareta Winberg, bland annat tidigare vice statsminister (S), Peter Örn, bland annat tidigare chef för Svenska Röda Korset, Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision, och Bo Frank, tidigare kommunstyrelsens ordförande (M) i Växjö. Jurys ordförande är Dagens Samhälles chefredaktör och vd Olov Carlsson.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Petter Tuorda, distriktsläkare och verksamhetschef, Cederkliniken, e-post: petter.tuorda@ptj.se

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, e-post: erik.magni@ptj.se, tel: 0703-26 50 98

Tillbaka

Blocks