Barnmorskans råd om amning
Amning är en fråga som engagerar och ofta leder till debatt. Men oavsett om föräldrar ammar eller flaskmatar är närheten bland det viktigaste. Barnmorskan Ann-Charlotte Andersson menar att matstunden är ett samspel mellan mamman och barnet, så det är viktigt att vara närvarande.
- Text Amanda Hjelm
- Foto Praktikertjänst
När ett nyfött barn ska få mat är det viktigaste inte exakt hur det går till, utan mer under vilka former det sker.
– Matningen är ett samspel mellan mamma och barn, så det är viktigt med lugn och ro runtomkring. Det är också viktigt att vara närvarande så att den nyfödda kan knyta an till sin förälder. Det är något vi jobbar mycket med nu i och med telefonernas växande betydelse och intresset för sociala medier, säger Ann-Charlotte Andersson, barnmorska på Praktikertjänsts vårdcentral Cederkliniken i Piteå.
Tidigare var rådet att mata sitt barn var fjärde timme. Men eftersom alla barn är olika är det bättre att se till just sitt barns behov. Vissa äter mer sällan, medan andra behöver äta oftare.
Men den vanligaste frågan från nyblivna föräldrar är ofta densamma oavsett om barnet ammas eller matas med flaska: Hur vet man när barnet fått i sig tillräckligt?
– Vi brukar säga att barnet är mätt när det släpper bröstet eller flaskan, somnar och är helt avslappnat. Att ofta behöva byta blöja är också ett friskhetstecken, säger Ann-Charlotte Andersson.
Andra tecken är att barnet är piggt, sugvilligt med energi och ökar i både vikt och längd.
– Ett barn som inte är nöjt fortsätter söka efter bröstet eller nappen. Det kan bero på att den inte är mätt, har ont i magen eller vill ha mer närhet.