Extern bild

Praktikertjänst öppnar tre nya vårdcentraler i september – Arlöv, Karlskoga och Borås

Publicerad:

I september öppnar Praktikertjänst tre nya vårdcentraler runt om i landet – i Arlöv, i Borås och i Karlskoga, en verksamhet som redan innan öppning har över 1 000 listade patienter. – Det känns riktigt roligt att vi lyckas rekrytera nya läkare och sjuksköterskor som vill driva verksamhet inom Praktikertjänst, säger Carina Olson, Praktikertjänsts vd.

Genom de nya etableringarna driver Praktikertjänst 96 vårdcentraler i 17 regioner – från Malmö i söder till Karesuando i norr. Genom etableringen i Karlskoga tar Praktikertjänst också steget in i Region Örebro Län.

- Vi brukar starta ett par vårdcentraler varje år, och nu sammanfaller det så att alla öppnar i september. Vi har lyckats rekrytera åtta nya delägare som ska driva de nya enheterna och de får nu möjlighet att i fräscha lokaler arbeta utifrån sina egna erfarenheter kring hur en vårdcentral bästa ska drivas, säger Praktikertjänsts vd och koncernchef Carina Olson och fortsätter:

- Att starta upp helt från början är såklart speciellt och det ligger många års arbete och planering bakom alla de här verksamheterna. Samtidigt känns det lite extra spännande att vi nu startar vårdcentral i Region Örebro län, där Praktikertjänst tidigare inte erbjudit primärvård. Nu ändrar vi på det och det känns riktigt roligt.

Praktikertjänst Backa Vårdcentral öppnar i Karlskoga den 23 september, men redan i slutet av juni öppnade regionen upp för patienter att lista sig. Och fram till idag har över 1 000 personer valt att lista sig på förhand, vilket innebär att de ligger på ”vänt” fram till att Backa Vårdcentral öppnar. Då släpps listningen igenom i systemet och förändringen träder i kraft.

- Det känns otroligt roligt att så många valt oss som sin vårdcentral långt innan vi ens öppnat dörrarna. Det finns uppenbart ett stort behov av en ny vårdcentral i Karlskoga och vi har lyckats rekrytera ett riktigt bra gäng som står redo när vi öppnar i slutet av september, säger Sara Jansson, sjuksköterska och verksamhetschef på Praktikertjänst Backa Vårdcentral.

Praktikertjänst Forsen Vårdcentral slår upp portarna i Borås den 2 september och öppnar i ett område som vuxit kraftigt under de senaste åren. Dessutom är fler lägenheter planerade samtidigt som både en ny skola och en förskola diskuteras.

- Med Forsen har vi, utöver vårt grunduppdrag, som mål att arbeta hälsofrämjande och hälsoförebyggande. Det kan vi göra genom att tidigt i sjukdomsförloppen identifiera högriskpatienter, exempelvis inom diabetes och högt blodtryck. Dessa grupper skulle vi gärna screena för att motverka framtida ohälsa. Andra områden där vi vill arbeta mer riktat är inom psykisk hälsa och kvinnohälsa, bland annat genom en klimakteriemottagning, säger Gunilla Ackelid, distriktssköterska och verksamhetschef, Praktikertjänst Forsen Vårdcentral.

Alla tre vårdcentraler kommer, utöver den fysiska mottagningen, att ha en hög digital tillgänglighet via vårdappen Mitt PTJ som fungerar som en förlängning av mottagningen. Tjänsten är öppen dygnet runt och patienterna kan när som helst påbörja ett ärende eller besök och få svar under mottagningens ordinarie öppettider.

- Vårt mål är att bygga en vårdcentral med patienten i centrum med fokus på hög tillgänglighet, kontinuitet och medicinsk kvalitet. Både jag och min läkarkollega Sophia Hallstedt har erfarenhet av att arbeta med digitala vårdkontakter och vi är övertygade om att det finns många fördelar med en digital sökväg som första kontakt, men även vid uppföljning och kroniska besvär. säger Jonatan Ahrén, specialistläkare i allmänmedicin och verksamhetschef på Vårdcentral Stationstorget, som öppnar den 2 september.

Alla tre verksamheter drivs på uppdrag av respektive region och erbjuder samtliga delar inom deras hälsoval. Vårdcentralerna har också samma taxor som övriga vårdcentraler i respektive region och högkostnadskortet gäller.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Praktikertjänsts pressjour, tel: 010-128 36 66, e-post: press@ptj.se

Tillbaka

Blocks