Extern bild

Digital astmakontroll i hemmet banar väg för förebyggande vård

Publicerad:

Vårdcentralen Bohuslinden i Strömstad har inlett ett pilotprojekt tillsammans med Asthmatuner där astma diagnosticeras och behandlas på distans. Genom en hemmaspirometer och uppföljande samtal kan vårdcentralen ställa astmadiagnos – en process som tidigare tagit mycket tid och energi i anspråk.

Bohuslinden använder den digifysiska vårdtjänsten Praktikertjänst24. Genom ett samarbete med Medituners applikation Asthmatuner har lösningen utvecklats med en lösning för astmakoll i hemmet. Om symptomen som beskrivs av patienten exempelvis innefattar pip i bröstet hamnar ärendet hos en astma- och kolsjuksköterska.

– Om vi misstänker att vi har en astmapatient kan vi skicka hem en spirometer som personen får blåsa i morgon och kväll, och när det uppstår besvär. Resultaten skickas in i en app och vidare digitalt till oss så att vi kan analysera och ställa diagnos, säger Marcus Jangsjö, astma- och kolsjuksköterska på Bohuslinden som varit drivande i projektet.

Så här långt har två patienter testat hemmaspirometern under tio dagars tid. Med hjälp av mätvärdena och uppföljande samtal har man därefter kunnat ställa astmadiagnos – en process som tidigare tagit mycket tid och energi i anspråk.

– När vi kommit fram till en diagnos får patienten byta till en annan app som fungerar som astma-tuner, och fortsätter blåsa varje morgon. Vi lägger in en behandlingsplan och får enligt Socialstyrelsens riktlinjer fram rekommendationer på olika läkemedel och doseringar, säger Marcus Jangsjö.

Hemmamätningarna sparar tid för både läkare och patient, men innebär också att vårdgivaren kan hjälpa patienten att balansera hälsan och förebygga andra besvär.

– Många astmatiker drabbas av försämringsperioder, till exempel vid infektioner, och mätaren känner av det tidigare än patienten känner det själv. Då kan vi öka dosen kortison enligt ordinationen, förklarar Marcus Jangsjö.

Hemmamätningarna är ett komplement till det personliga mötet på vårdcentralen, och det är kombinationen som ligger till grund för en diagnos.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, tel: 0703-26 50 98, e-post: erik.magni@ptj.se

Tillbaka

Blocks