Extern bild

"Jag ser till att mina medarbetare är ute i verksamheten och praktiserar tre dagar per år"

Publicerad:

Anders Hedenros, CIO på Praktikertjänst bloggar om vikten med systematiskt lärande i vardagen.

Ha alltid tid att lära dig

Hejsan vänner!

När jag fick möjligheten att blogga om min vardag visste jag tidigt: Jag vill verkligen slå ett slag för ett systematiskt lärande i vardagen. Det är viktigt för alla, oavsett om man är tandläkare, busschaufför eller CIO (Chief Information Officer, för alla utanför branschen/dödliga).

När jag var yngre och var avdelningschef  i Sparbanken på IS/IT-sidan blev jag antagen som adept i ett helt nystartat mentor-adept program. Vi adepter fick ge önskemål på mentorval så det blev en så optimal ”match-making” som möjligt. Jag ville bestämt ha en erfaren mentor som var Sparbanksdirektör. Skälet för mig var enkelt, jag ville veta och prova de IS/IT system som kollegorna på ett lokalt bankkontor använde dagligen.

Min önskning gick igenom. Jag fick mitt lystmäte när jag under en vecka fick praktisera på bankkontoret i Hallunda. Jag upplevde då samma nerv och stress som kollegorna på kontoret, när systemen inte fungerade och kassaköerna växte sig långa eller när något annat krånglade. Jag kunde med mina erfarenheter initiera en rad förbättringsprocesser baserat på detta. Nu har ju tekniken med internettjänster medfört att vi sällan är inne på ett fysiskt bankkontor.

Min lärdom är att alltid ha ett hållbart systematiskt lärande i vardagen för mina medarbetare. Jag kallar konceptet för ”3 Vita Dagar”. Och nu under 2014 så har jag sett till att mina medarbetare fått åka ut till någon av alla våra mottagningar spridda över hela Sverige.

Det ger en mycket positiv effekt och ökar helhetssynen på verksamhetsprocesser och hur IS/IT-stödet fungerar. Jag ser till att mina medarbetare inklusive jag själv är ute och praktiserar 3 dagar per år i verksamheten och som är kopplat till allas utvecklingssamtal. Då får vi en bra uppföljning och kan mäta detta.

Ha en superskön dag!

Hälsningar Anders

Tillbaka

Blocks