Kategorier för sidan Karriär

”Jag rekommenderar alla tandläkare att volontärarbeta”

Som tandläkare finns det goda möjligheter att göra skillnad för människor i fattiga länder. Att volontärarbeta är ett sätt. Anna Norman åkte ner till Zimbabwe tillsammans med Tandläkare utan gränser.

  • Text Redaktionen

Anna Norman_1.png

Tandläkare utan gränser (TLUG) är en ideell organisation som verkar för god munhälsa i fattigdomsdrabbade länder. För svenska tandläkare innebär TLUG:s volontärresor en möjlighet att hjälpa barn som i många fall aldrig träffat en tandläkare tidigare.

En grupp om totalt sex tandläkare och fyra tandsköterskor flög ner till Zimbabwe i början av 2019 för att genomföra ett två veckor långt volontärprogram. Anna Norman driver sin praktik på Krukmakargatan i Stockholm, och tillsammans med Helén Lane och Malin Åström var de tre tandläkare som driver varsin praktik genom Praktikertjänst.

Fattiga skolor på landsbygden

Alla volontärer bekostar sina egna flygresor men får hjälp från Tandläkare utan gränser på plats med mat, transporter och boende under arbetsveckorna. Gruppen delas upp i två team med fem personer i varje. 

– Man bor i en liten by där det finns faciliteter som barnhem, sjukhus och tandläkarklinik. Sen blir vi runtskjutsade – vi kör kanske en timme bort, och kommer långt ut på landsbygden. Vi besöker i regel grundskolor med upp till 1 200 elever, varav de flesta barnen är mycket fattiga. Första veckan var vi i fyra olika skolor, berättar Anna Norman.

Enligt Anna är tandläkarbesöken mycket uppskattade och kräver vissa formaliteter. Man pratar med rektorn först, sen får man ett klassrum där instrumenten kan sättas upp. Eleverna ställer sig i kö.  

– Vi tar in alla sexåringar och 12-åringar på skolan. Det är främst för att kunna skapa goda vanor för de barn som precis början skolan, samt att skicka med en bra grund till ungdomarna som ska lämna skolan under året. Förhoppningen är att återvända till skolorna varje år. 

Anna Norman_2.png

Vilka typer av ingrepp kan det röra sig om?

– Framförallt arbetar vi profylaktiskt, men behandlar även karies. Vi lagar, frisurförseglar och flourlackar. Ibland får vi dra ut tänder. 

Hur är den generella tandhygienen på dessa platser?

– Jag har aldrig sett så mycket karies och dåliga tänder på barn. Många har inflammationer av olika slag. Det saknas utbildning och kunskap. Många har kanske gått från en mycket fattig tillvaro till ett högre steg på inkomstskalan – vilket betyder att man har tillgång till socker och läsk, men ingen kunskap om effekterna. Det är väldigt många av barnen som inte har en tandborste eller tandkräm. 

Tandborste för första gången

Efter de åldersspecifika behandlingarna håller volontärtandläkarna även en presentation inför hela skolan, där de berättar om vikten av tandborstning och hur det går till. Alla barn får med sig tandborste och tandkräm hem. 

För Anna Norman har volontärresorna en ytterligare dimension. Familjens vän Conny Abrahamsson är motorn bakom TLUG:s arbete i Zimbabwe, och Anna var i Zimbabwe första gången redan när hon var tio år gammal. Att återvända för att hjälpa till har alltid varit självklart för henne.  

– Man måste förstås ha råd och tid, men kan man lösa det praktiskt rekommenderar jag alla att volontärarbeta. Det är fantastiskt att komma ut och träffa barn som aldrig tidigare sett en tandläkare. Alla möter oss med tacksamhet och värme. Men det är också tufft, man jobbar ofta med pannlampa, utan vatten eller elektricitet. Jag har verkligen fått lära mig att uppskatta det vi har här hemma.  

Med egen praktik inom Praktikertjänst menar Anna Norman att hennes situation möjliggör den här typen av flexibilitet.

– Andra måste ta tjänstledigt, medan jag kan delegera och styra om så att det funkar. Min affärscoach på Praktikertjänst var positiv till det hela, och jag kommer definitivt åka ner vid fler tillfällen. Det blir också ett roligt gäng, man delar verkligen något stort tillsammans.  

Anna Norman_3.png

Fakta

Tandläkare utan gränser (TLUG) är en ideell organisation som arbetar enligt mottot att all har rätt till god munhälsa.  

I dagsläget arbetar man i Filippinerna, Nepal, Tanzania och Zimbabwe.  

Läs mer och ansök på http://www.tandlakareutangranser.se/

Så är det att jobba på Praktikertjänst

Följ vår jobb- och karriärsida på Facebook och få en inblick hur en dag på någon av våra verksamheter ser ut. Här finner du även alla våra lediga tjänster och kan söka dem direkt.

Läs mer

Tillsammans blir vi bättre

På åttiotalet var det två. Idag är det fyrtio myndigheter som kontrollerar och ställer krav på oss i vården, varav hälften genom aktiv tillsyn och inspektion. Det tycker vi är bra, för det hjälper oss att bli bättre. Hos oss ska det vara lätt att göra rätt, vi håller koll åt dig. Det är bara en av fördelarna med Praktikertjänst.