Expertens tips när du googlar symptom
Det kan vara svårt att veta vad som är sant och falskt på nätet. Men det finns enkla sätt att avgöra källans trovärdighet. Journalisten Linnéa Jonjons ger sina bästa råd för googlande patienter.
- Text Amanda Hjelm
- Foto Praktikertjänst
Det har aldrig varit enklare eller billigare att få tag på information än i dag. Samtidigt ställer det större krav på individer att kunna värdera källan och informationen.
– Det är viktigt att alltid ha på sig kritiska glasögon när vi googlar. Det har blivit en slags industri där företag skapar artiklar på nätet för att tjäna pengar, säger journalisten Linnéa Jonjons, som är aktuell med en bok om källkritik på nätet och som var med och startade Viralgranskaren.
Hon menar att falska artiklar formar hur vi beter oss, vad vi tror på och tillslut även hur vi röstar. Dessutom är det många som försöker tjäna pengar genom att luras eller få klick på nätet.
– Klick är i dag en slags valuta och om vi klickar på vissa länkar riskerar vi att bli del av klickboskapen och premiera dessa hemsidor. I år är det extra viktigt att tänka efter en extra gång innan vi klickar eller delar något på sociala medier eftersom det är valår, resonerar hon.
Tänk på det här när du:
...googlar symptom:
Källkritik sitter i huvudet och handlar inte om hur bra du är på datorer. Därför kan alla värdera en källa på nätet genom att ställa några enkla frågor:
– Vem säger det här?
– Vad är det som sägs?
– Varför sägs det?
– Vem är avsändaren?
– Är språket korrekt?
– Verkar sidan ha en rimlig url-adress?
– Verkar råden på sidan vettiga eller uppmanar den till att köpa något eller investera i något?
Om svaret på någon av dessa frågor ger en konstig magkänsla ska du se det som ett varningstecken.
... läser på forum:
Forum kan vara bra för den som vill få stöd, höra vad andra tycker och ta del av personliga upplevelser.
Tänk på att det finns folk som utger sig för att vara läkare och sjukvårdskunnig personal, men det behöver inte stämma. Lita därför inte blint på vad någon på ett forum skriver.
Personers historier kan vara kryddade. Du vet aldrig alla bakomliggande faktorer och har svårt att få en hel sjukdomsbild.
Fråga dig själv ”hur känslig känner jag mig?” och ”hur mottaglig är jag att ta emot den här informationen just nu?” när du börjar läsa på forum och ha det i åtanke när du värderar trovärdigheten.
... delar material:
Fråga dig själv om informationen verkligen kan stämma.
Om du är osäker så försök hitta ursprungskällan till informationen. Finns den inte är det troligt att informationen inte stämmer.
Ifrågasätt vänner och familj som delar något som inte verkar stämma. Du kan skicka ett mail och fråga om de verkligen tror att informationen är korrekt.