en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

Många känner sig ensamma under julen

Att känna sig ensam under jul är vanligare än många tror och att inte prata om det är en del av problemet. Psykiatrikern Zahra Isaksson Stammler svarar på varför ämnet är tabubelagt och hur ensamheten kan upplevas.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

När det lackar mot jul hörs ofta den klassiska julsången ”Det strålar en stjärna” ur var och varannan högtalare. Den förkunnar att julen är härlig för stora och små. Det är kanske en sanning med modifikation då högtiden gör att en del faktiskt känner sig mer ensamma än vanligtvis.
– Det är mycket vanligt att känna sig ensam över jul. En del har ingen att fira med, andra avstår från att fira jul med sina släktingar och vissa känner sig utanför även om de firar jul tillsammans med någon, säger Zahra Isaksson Stammler, överläkare på Järva Psykiatri i Kista.

Att välja att inte fira jul med föräldrar eller släkt kan handla om minnen under barndomen då närstående bråkat eller missbrukat alkohol under julen. Det är heller inte ovanligt att den som befinner sig mitt i firandet ändå känner sig ensam.

– Att behöva vara glad tillsammans med andra fast man inte känner sig lycklig kan skapa olust. Det kan leda till att man hellre drar sig undan. Att behöva oroa sig för julklappar när man har dålig ekonomi är också en bidragande faktor.

Extra ensamt blir det för de som drabbats av det som Zhara Isaksson Stammler kallar för påtvingad ensamhet. Det kan handla om ett dödsfall i familjen eller att släkt tagit avstånd av olika anledningar.
– De vuxna barnen kan bo på en annan ort och fira jul med sin partners familj. Sedan finns det föräldrar som haft en konflikt med barnen och sitter ensam hemma. Att nämna för omgivningen att ens barn inte vill hälsa på under jul, eller att de har tagit avstånd, tolkas oftast som ett allvarligt fel hos personen som blivit bortprioriterad. Därför håller man tyst, säger Zhara Isaksson Stammler.

Hon menar att en del av problematiken ligger i att ensamhet är ett tabubelagt ämne som många drar sig för att prata om.
– Ensam sägs ju vara stark. Under julen förväntas ordningen vara tvärtom. Den självvalda ensamheten har plötsligt negativa konsekvenser. Många skäms för att prata om tomheten och avsaknad av sällskap när det förväntas vara omringade av nära och kära. 

Lösningen på ensamheten handlar om att våga prata om situationen, menar Zhara Isaksson Stammler.
– Det viktiga är att inte skämmas om man känner sig ensam och att man även försöker att planera vad man skulle vilja göra under julen. Det finns flera alternativ från det klassiska julfirandet.

Blocks

Psykiatrikerns tips för en mindre jobbig jul

Många olika typer av känslor kan göra sig påminda under julen. Psykiatrikern Zahra Isaksson Stammler ger här sina råd till de som har dåliga minnen i bagaget eller upplever firandet som en påfrestning. Läs mer

Alternativa julfiranden för den som vill ha sällskap:

– Prova att fira jul med personer du inte känner. Sök på nätet efter alternativa julfiranden i närheten av där du bor. I Stockholm finns exempelvis ”Jul i gemenskap” som är ett tredagars firande och som funnits i 10 år. – Du kan leta upp volontärarbete och servera mat på Stadsmissionen, Frälsningsarmén eller likande verksamheter för att hjälpa bostadslösa. – Du som tycker om att vara i kyrkan kan dela julgemenskapen under midnattsmässan, julottan eller gudstjänsten på julafton. En del kyrkor erbjuder också jullunch för drygt 100 kronor. – Leta upp organisationer som arrangerar promenadgrupper för att uppmuntra människor att komma ut och göra en vandring i en julpyntad omgivning med julsånger.