Se upp för semesterstressen
Sola, bada, läsa, renovera, kvalitetstid med barnen, avancerade grillkvällar… Listan på aktiviteter som ska hinnas med under sommarledigheten blir lätt lång. Men se upp så att semestern inte blir lika kravfylld som vardagsveckorna.
- Text Karin Strand
- Foto Praktikertjänst
Sommar och semester. Det är nu vi ska hinna med allt vi inte hinner i vardagen. Umgås med familjen. Hälsa på släktingar. Ordna mysiga grillkvällar. Ha spontansex med partnern. Läsa böcker. Sola och bada. Renovera huset.
Till slut blir listan på aktiviteter så lång att den tid vi borde ägna åt vila och återhämtning blir minst lika stressig som den vardag vi har semester från.
− Det som i första hand skapar semesterstress är de förväntningar både man själv och andra har på ledigheten – förväntningar som är så stora att de till slut förvandlas till krav, säger Anneli Skogsberg, psykolog vid Brahehälsan i skånska Löberöd.
Därför är hennes främsta råd inför semestern att tona ner förväntningarna och tillåta att det blir som det blir. Oförutsedda saker inträffar och det går inte att kontrollera allt.
− Det är klart man kan ha höga förväntningar, högtflygande planer och drömmar, men om det inte blir som man tänkt sig behöver man lära sig att släppa det och inte haka upp sig, säger Anneli Skogsberg.
Dagens sociala medier har dessutom tillfört ett nytt fenomen som spär på semesterförväntningarna – möjligheten att jämföra. Vännernas fina bilder på Facebook och Instagram höjer kraven på den egna semestern, inte minst hos yngre som är mer benägna att jämföra sig med andra än vad äldre är.
− Jämför dig inte med andra, utan fundera i stället över vad som är semester för dig. Det kanske inte alls är den där sandstranden som dina vänner lägger upp på sociala medier utan att ägna dig åt en hobby, bygga en altan eller ta en tupplur varje dag, säger Anneli Skogsberg.
Hon betonar att människor är olika och att ett liv i balans skiljer sig från person till person. Vissa trivs med en aktiv semester, andra söker vila. Många vill ha en lång sammanhängande semester, andra föredrar att sprida ut sina veckor.
− Fundera på vad som är viktigt för er familj. Det kanske inte är vad man gör utan hur man är mot varandra, att man bryr sig och visar kärlek. Då spelar det ingen roll var man befinner sig. Måsten är bara något man skapar i huvudet, säger Anneli Skogsberg.
Det är såklart viktigt att alltid, inte bara under semestern, prata öppet om sina känslor med sin partner och inte distansera sig från varandra. Att vårda relationen och inte ta varandra för givet.
Många försöker att under semestern ta igen all den kärlek som inte hunnits med under resten av året, en tuff uppgift som inte alltid har förutsättningar att lyckas. Det finns siffror som tyder på att flest skilsmässor äger rum i september och oktober, frågan är om det hänger samman med besvikelser under semestern.
− Skillnaderna gentemot övriga månader är så små, så det är inte säkert att man kan dra sådana slutsatser. Men visst kan stress och slitningar under semestern leda till problem i relationen, säger Anneli Skogsberg.
Vad händer vid stress?
Stress är en naturlig reaktion som ger oss kraft och energi att hantera svåra situationer. För våra förfäder, som kunde utsättas för plötsliga faror i form av exempelvis attacker från vilda djur, var stressen livsviktig. När fara hotar reagerar kroppen intuitivt – stresshormoner utsöndras i blodet och frigör energi, hjärtat slår fortare, musklerna spänns, smärttröskeln höjs och blodet blir mer trögflytande för att vi inte ska förblöda om vi skadas. Samtidigt går organ som inte behövs i en kamp på liv och död, som matsmältning och fortplantning, ner på sparlåga. När hotbilden är borta återgår kroppen till normalläge.
Om kroppen inte får tillfälle att slappna av utan stresspåslaget är konstant, kan stressen vara skadlig. Då är det viktigt att lyssna på kroppens varningssignaler och agera för att minska stressen. Man blir sällan sjuk enbart av semesterstressen, men den liknar den stress vi upplever i vardagen, på arbetet och i hemmet. Därför är det viktigt att hitta sätt att återhämta sig och varva ner.