Debattartiklar

Debattartiklar

Tandvård i högkostnadsskyddet löser inte problemen

Valrörelsen är i full gång. Fokus är kriminalitet och energi. Men en titt i partiernas valmanifest visar att en majoritet vill att tandvårdens högkostnadsskydd ska sänkas eller att tandvården ska jämställas hälso- och sjukvården. Men för att vässa tandvården krävs snarare satsningar på fler tandläkare i glesbygd och i socioekonomiskt utsatta områden, bibehållen valfrihet och minskad byråkrati.
Läs merom Tandvård i högkostnadsskyddet löser inte problemen

Så bygger vi framtidens tandvård

I pandemins spår har den uppskjutna sjukvården fått stort fokus, medan den uppskjutna tandvården hamnat i skymundan. En ny rapport från Praktikertjänst visar att tandvården har svårt att klara av det uppdämda vårdbehovet. Nu behövs fokus på utbildning och tillsynskrav anpassade för mindre verksamheter, skriver Urban Englund och Anders Jonsson, Praktikertjänst, i Altinget.
Läs merom Så bygger vi framtidens tandvård

Vårdval BUMM kommer att öka pressen på primärvården

Region Stockholm har beslutat om dramatiska förändringar i vårdvalet för barn- och ungdomsmedicinska mottagningar, BUMM. Det nya vårdvalet ökar belastningen på primärvården samtidigt som väletablerade barn- och ungdomsmedicinska mottagningar riskerar att stänga. Vi vädjar nu till regionen att revidera vårdvalet. Artikeln, som är undertecknad av Josefine Davidson och Evelina Bihl på Stockholm Kids, publicerades i Dagens Medicin.
Läs merom Vårdval BUMM kommer att öka pressen på primärvården

Organisera slutenvården efter primärvården

I coronapandemins spår har den uppskjutna specialistvården fått stort fokus, medan den uppskjutna vården i primärvården hamnat i skymundan. En ny rapport från Praktikertjänst visar dock att primärvården har försämrade förutsättningar att klara vårdgarantin och den brottas fortsatt med stora rekryteringsbehov. Artikeln, som är undertecknad av Carina Olson och Sara Banegas, publicerades i Dagens Medicin.
Läs merom Organisera slutenvården efter primärvården

Dagens gräddfiler för digitala vårdgivare borde tas bort

Primärvården behöver utökad finansiering och arbetssätten behöver utvecklas för att fortsätta värna tillgänglighet, kontinuitet och patientsäkerhet. Det är de allra flesta överens om. Men hur vägen till en god och nära väg ska ritas råder det olika meningar om. Det visar inte minst Rogers Molins debattartikel den 27 januari. Artikeln, som är undertecknad av Sara Banegas, publicerades i Dagens Nyheter.
Läs merom Dagens gräddfiler för digitala vårdgivare borde tas bort