Examensarbete om kommuners kunskap och tillsynsmetodik (juni 2017)
Som en del av Hg-Rid-LIFE genomfördes under perioden mars – juni 2017 ett examensarbete av Märta Tobiasson,15 hp, kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd 180 hp, Umeå universitet.
Syftet med examensarbetet var att undersöka hur miljökontor i landets kommuner arbetar med tillsyn av tandvårdsklinikers kvicksilverhantering och vilka krav utifrån gällande lagstiftning kommunerna ställer. Syftet var också att undersöka orsaker till eventuella skillnader och likheter mellan små och stora kommuner.
Examensarbetet bygger på en enkät som skickades till alla 290 kommuners miljökontor.
Slutsatser:
- I regel upplever miljöinspektörer i större kommuner att de har bättre kunskaper i säker kvicksilverhantering än miljöinspektörer i mindre kommuner. Detta kan troligtvis kopplas till att miljöinspektörer i större kommuner har mer erfarenhet av yrket samt att en större andel fått utbildning gällande säker kvicksilverhantering på tandvårdskliniker.
- Det finns en andel kommuner som aldrig utövar tillsyn på tandvårdskliniker och dessa återfinns inte bland de större kommunerna. Resursbrist, kunskapsbrist, antal tandvårdskliniker och tillsynsavgifter är exempel på faktorer som troligtvis har inverkan på prioriteringen av kommuners tillsyn.
- Större kommuner ställer i högre utsträckning krav på tandvårdsklinikers kvicksilverhantering än mindre kommuner. Faktorer som kan påverka huruvida kommuner ställer krav eller inte är bland annat miljöinspektörers kunskap inom området, personliga anknytningar mellan miljöinspektörer, verksamhetsutövare och kommunpolitiker.
- Överlag är vetskapen gällande huruvida kommuner ställer krav på tandvårdskliniker låg i mindre kommuner och högre i större kommuner. Det kan delvis bero på att det kan vara svårt för miljöinspektörer att veta vilka krav kommunen ställer om denne aldrig själv utövat tillsyn på tandvårdskliniker och inspektörer i mindre kommuner är i regel mer orutinerade.
- Undersökningen visar att kommunerna utgår ifrån samma lagstiftning då de ställer krav på tandvårdskliniker. Eftersom kraven som ställs på tandvårdskliniker varierar mellan kommunerna, tyder det på att kommunerna tolkar miljöbalken olika.
- Oavsett om tandvårdskliniken bedrivs i en liten kommun eller en stor kommun är det rimligt att kraven som ställs på verksamheten ska vara likartade eftersom alla utsläpp av kvicksilver medför negativa konsekvenser miljön.
- Ökad samverkan mellan kommuner, nationella riktlinjer avseende tandvårdsklinikers kvicksilverhantering samt förbättrat vägledningsmaterial till kommunerna kan medföra en mer enhetlig tolkning av lagstiftningen och i förlängningen medföra att kraven som ställs på tandvårdskliniker blir mer likartade i kommunerna.
Praktikertjänst har samtidigt undersökt tandvårdsklinikers kvicksilverhantering baserat på en enkät till företagets tandvårdsverksamheter.
Enkätresultaten kommer att vara en del i det fortsatta arbetet i projektet, bl a med att se över vägledning gällande kvicksilverkontroll liksom utbildnings- och informationsmaterial. Svaren ska alltså inte ses som riktlinjer, utan beskriver hur miljöinspektörerna och tandvårdsteamen arbetar idag. Det kan vara så att riktlinjerna behöver ändras, vilket projektet ska se över.
I projektet kommer det även att vara olika typer av nätverkande, bl a med miljöinspektörer genom en referensgrupp och i olika typer av dialogmöten. Detta arbete beräknas vara klart i början av 2018.
En väl fungerande tillsyn där tandvårdsteamen och inspektörerna har samsyn bidrar till att förebygga kvicksilverutsläpp från tandvårdskliniker. En kartläggning av hur tillsynsarbetet bedrivs, kan troligtvis bidra till en förbättrad och mer enhetlig tillsyn och i förlängningen minskade kvicksilverutsläpp från tandvårdskliniker.
Läs examensarbetet här