Huvudvärk kan bero på tandgnissling
Den som ofta vaknar upp med huvudvärk på morgonen och känner sig spänd i axlar och nacke kan vara en omedveten tandgnisslare. Det är en ovana som tandläkare enkelt kan bota.
- Text Amanda Hjelm
- Foto Praktikertjänst
Tänk dig att du spänner armen utan någon egentlig anledning i flera timmar varje dag, visst skulle det resultera i trötta muskler som gör ont? På samma sätt blir munnens muskler trötta om du gnisslar tänderna.
– Hos en person som gnisslar tänderna måste musklerna i munnen jobba hela tiden. För att de ska få vila kommer andra muskler runt omkring börja jobba för att avlasta munnens muskler. Exempelvis huvudet, axlarna och nackens muskler. Pågår det under en längre tid resulterar det i huvudvärk och att nacken och axelpartiet känns stelt, säger Tomasz Rogowski, tandläkare på S:t Petri Tandvård i Lund.
Att gnissla tänderna är en parafunktion, det vill säga en aktivitet som inte har någon egentlig funktion men som man gör ändå. Som att snurra en penna, dra i sin örsnibb eller leka med håret.
– Alla parafunktioner är dåliga på något sätt. För tandgnissling handlar det om att muskulaturen i munnen blir överansträngd och att tänderna kan slipas ner, berättar Tomasz Rogowski.
Det är vanligt att man är omedveten om sin tandgnissling eftersom det oftast sker på natten. Trötta käkar, återkommande huvudvärk och nedslitna tänder är vanliga tecken på tandgnissling. Den som tror sig gnissla tänder kan kontakta sin tandläkare som enkelt kan avgöra detta vid ett besök.
– För den som sover ensam är det svårt att veta om man är en gnisslare eller inte. Jag som tandläkare kan se om en person varit en gnisslare genom att titta på slitaget på tänderna. Jag kan också se om personen fortfarande gnisslar genom att titta på om munnens muskulatur verkar spänd och öm när jag trycker på den, förklarar Tomasz Rogowski.
Det kan finnas olika anledningar till att en person gnisslar tänder, men den vanligaste är stress. Det är många som gnisslar tänderna på natten men en del gnisslar även på dagen när de behöver anstränga sig, är koncentrerade eller pressade. Då är det viktigt att bli uppmärksam på detta och försöka undvika beteendet, enligt Tomasz Rogowski.
– Det finns flera avslappningsövningar som din tandläkare kan tipsa om. Jag rekommenderar den som har återkommande huvudvärk och börjar reagera på att tänderna ser slitna ut att boka in en tid med sin tandläkare för att se om det kan vara relaterat till tandgnissling.