Tandrutinen som fungerar
Borsta tänderna i 2 minuter, 2 gånger per dag, med 2 centimeter tandkräm.
- Text Amanda Hjelm
- Foto Praktikertjänst
Låt borsten göra jobbet
En eltandborste med ett litet borsthuvud är att föredra. Den kommer åt överallt och tar bort mer plack (bakteriebeläggning) än en vanlig tandborste. Det är dock svårt att få plats med två centimeter tandkräm på en liten borste. Ta därför på en centimeter tandkräm i taget. Borsta överkäken och fyll på med ytterligare en centimeter till underkäken.
Mjuk och liten
Använd en mjuk och liten tandborste för att komma åt överallt och inte skada tänderna. Det ska gå att borsta bakom sista hörntanden med tandborsten. Kommer du ändå inte åt? Välj en barntandborste i stället.
Byt borste ofta
En fräsch mun kräver en fräsch borste. Se till att stråna i borsten är raka och rena och byt borste minst var tredje månad.
Kräma på
Tandkrämen ska innehålla fluor och vara lågslipande. Märket spelar mindre roll. Det finns specialtandkrämer för ilningar, missfärgningar och tandsten. Välj den som passar dig.
Tugga med gott samvete
Tuggummi med xylitol eller karbamid förkortar syraattackerna i munnen. Det beror bland annat på att du får mer saliv i munnen när du tuggar. Saliven spolar rent. Xylitol stärker i sin tur tänderna och tuggummit drar med sig en del bakterier.
Varsågod och skölj - inte!
Skölj inte munnen när du borstat tänderna. Då spolar du ut den viktiga flourtandkrämen som behövs för att stärka tänderna. Helst ska du heller inte äta eller dricka något förrän tidigast två timmar efter borstningen.
Tungtricket
Dra med tungan längs tänderna. Känns det strävt? Då behöver du borsta mer. Tändernas ytor ska vara glatta och lena – då är de rena.