Vanligt med skadade tänder under jul – så klarar du dig
Många fler än vanligt tvingas söka akut tandvård under julledigheten. Anledningen är att många biter sönder och skadar tänderna på en bit knäck eller en nöt. Här är tipsen för att undvika trasiga tänder i jul.
- Text Amanda Hjelm
- Foto Praktikertjänst
Så gott det kan vara med knäck och nötter under julfirandet. Men de är hårda, kanske måste du ta i ordentligt för att kunna tugga på dem, och plötsligt sitter du där med en bit av tanden i handen. Detta trots att emaljen på tänderna är kroppens hårdaste vävnad.
– Det är ett stående skämt bland patienterna att man måste träffa sin tandläkare lite extra just efter julen, säger Erik Nordin som är tandläkare på Tandvården Skeppsbron i Malmö.
Han säger att det var mer vanligt förr, men att det fortfarande kommer in betydligt fler patienter med sönderbitna tänder både inför, under och efter jul än annars under året.
– Generellt kan man säga att de som har mycket lagningar i tänderna löper större risk att råka bita sönder tänderna. Speciellt de som har stora amalgamfyllningar, de är nämligen lättare att ha sönder än kompositfyllningar, förklarar Erik Nordin.
Ofta är det knäck och nötter som är boven i dramat, knäcken är hård och nötternas skal försöker många bända upp med tänderna. Även revbensspjäll är en vanlig orsak när tänderna går sönder.
– Man brukar säga att man passa sig lite extra för maträtter och godis som är hårt och segt, säger Erik Nordin.
Om olyckan väl är framme är det egentligen inget att oroa sig för och utan större besvär kan du till och med vänta ett par dagar med att laga tanden.
– Om det är under en kort tid hinner oftast inget farligt hända. Det finns även tillfällig fyllning på apoteket som du kan köpa och sätta i själv. Den är kladdig som tuggummi och kan sitta i tills du kommer till tandläkaren.
Den som har stora besvär eller känner obehag ska i första hand vända sig till sin tandläkare. Om denne inte är på plats finns det fortfarande hjälp att få.
– Din tandläkare har kanske rekommenderat någon annan som är på plats under juletid? Om inte så kan du ringa till sjukvårdsupplysningen för att komma i kontakt med jourhavande tandläkare, tipsar Erik Nordin.