Nya leenden med Operation smile
Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt någonstans i världen. Många av dem lever ett mycket hårt liv. Organisationen Operation Smile ger barnen en ny framtid.
- Text Amanda Hjelm
- Foto Operation smile
Barn som föds med ansiktsmissbildning lever ofta i isolering och ensamhet. Problem med att äta och tala och ett annorlunda utseende gör att de riskerar att bli mobbade och utsatta för fördomar. Många av dem går aldrig i skolan. Anna Fridman, tandläkare på Solidens Tandläkarmottagning i Täby, har rest med volontärorganisationen Operation Smile hela fem gånger, och beskriver en tuff verklighet i en del av länderna hon besökt, men också hur fantastiskt det är att kunna hjälpa. För många av barnen är operationen direkt livsavgörande.
– Det blir så stor skillnad på utseendet att vi ofta bara känner igen personen på grund av att de har samma kläder som tidigare. Därför är det så fint att vi kan hjälpa så många som vi gör, säger Anna Fridman. När volontärteamet åker iväg brukar de vara på en plats under 11 dagar. De tar emot hundratals människor som ofta promenerat långa sträckor för att få hjälp. Anna Fridman brukar vara ensam tandläkare under dessa dagar och tempot är högt.
En operation kostar 2000 kronor
– Även om jag blir färdig med det jag ska göra på bara 10 minuter känns det ändå som att kirurgerna står och hänger över axeln för att få göra sitt. En operation kostar runt 2 000 kronor och finansieras genom donationer. Trots hårt arbete och skicklighet kan teamet inte hjälpa alla som kommer till dem.
– Det är klart man blir besviken när vi måste meddela att vissa inte kan få de operationer som de behöver. Men jag försöker glädjas åt dem som vi faktiskt kan hjälpa. Jag vet hur mycket det betyder för dem. Jag kan också känna tacksamhet över hur bra vi har det i Sverige och vilka möjligheter det ger oss att hjälpa andra, säger Anna Fridman.
Skulle vilja åka fler gånger
För Anna Fridmans del är målet att åka iväg en gång per år. Hon beskriver att det är en ynnest att få träffa så många nya människor och lära känna olika kulturer. När hon väl kommer hem igen kan det vara lite svårt att acklimatisera sig i välfärden.
– Jag kan känna ett visst äckel för stora köpcentrum med massor av mat när jag kommit hem. Men tillslut hittar man tillbaka till vardagen. Eftersom min mottagning i Täby står still när jag är borta är det inte ekonomiskt möjligt för mig att åka fler gånger. Annars hade jag gjort det, säger Anna Fridman.