en bild
Kategorier för sidan Hälsovård
Taggar för sidan hälsa träning löpning

Snabb löpning kan vara dåligt för hjärtat

Försökspersoner som genomfört ett kort men intensivt löppass får förhöjt stresshormon och hjärtskademarkören troponin T i blodet. Det slås fast i en ny studie från Linköpings universitet.

  • Text Redaktionen
  • Foto Praktikertjänst

Att springa kort och snabbt kan vara fel för dig som tränar med målet att motverka diabetes och stärka hjärtat. Det visar en ny studie från Linköpings universitet, som utfördes på sjutton friska personer i 20-årsåldern som alla var vana löpare. 

Försökspersonernas nivåer av stresshormonet kortisol mättes under dagen genom både blod- och salivprov. Studien visade att kortisolnivån i saliven höjdes och höll sig på en högre nivå under hela dagen efter ett löppass på fem kilometer i hög fart. Med högre halter av kortisol i kroppen såg forskarna även en minskad känslighet för hormonet insulin, som reglerar blodsockernivån i kroppen. 

Samtliga försökspersoner behövde därför fördubbla insulinnivån för att få kontroll på sitt blodsocker efter avslutad träning. Studien visade även att kortisolnivåerna hos försökspersonerna inte hamnade på normala nivåer igen förrän morgonen efter träningen. 

Forskarna fann även att hjärtskademarkören troponin T, som används inom sjukvården för att ställa en hjärtinfarktsdiagnos, fanns i blodet på de flesta försökspersonerna efter avslutad träning. 

Tidigare forskning har visat på att maratonlöpning kan ge förhöjda hjärtskademarkörer i blodet. Det nya med Linköpings universitets studie är att en så kort sträcka som fem kilometer, där försökspersonen sprang så snabbt som möjligt, kan ge liknande tecken på kroppslig stress. 

– Om man tränar för att få ett friskt hjärta och för att motverka diabetes ska man nog i alla fall inte ta i så hårt. Man undrar hur det skulle sett ut om vi hade testat äldre och överviktiga personer, säger Fredrik Nyström i ett pressmeddelande.