en bild
Kategorier för sidan Hälsovård
Taggar för sidan forskning

Högutbildade gillar mörka brödsorter

Det finns ett tydligt samband mellan dem som föredrar ljust och sött bröd och lägre utbildningsnivå, visar ny forskning.

  • Text Redaktionen
  • Foto Praktikertjänst

Resultaten presenteras i en avhandling om råg från Uppsala universitet. Svenskar äter betydligt mindre råg jämfört med andra nordiska länder. Vi sätter i oss 11 kilo per person och år, medan motsvarande siffra i Finland är 16. Rågbröd är hälsosammare än vetebröd och ger lägre blodsocker- nivå, längre mättnad och motverkar diabetes typ 2. I en studie fick närmare 400 personer mellan 18 och 80 år provsmaka nio olika sorters färdigpackade bröd i ett blindtest. I åldersgruppen 18–44 år föredrog deltagarna bröd med lågt tuggmotstånd, utan fullkorn, och ett lågt råginnehåll. De äldre, 45–80 år, föredrog oftare bröd med mycket fullkornsråg. - I båda åldersgrupperna var det tydligt att de som i större utsträckning föredrog ljust, mjukt och sötare bröd hade en lägre utbildningsnivå och hade i högre utsträckning ätit vitt bröd under uppväxten, säger forskaren Pernilla Sandvik på institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet.