Högutbildade gillar mörka brödsorter
Det finns ett tydligt samband mellan dem som föredrar ljust och sött bröd och lägre utbildningsnivå, visar ny forskning.
- Text Redaktionen
- Foto Praktikertjänst
Resultaten presenteras i en avhandling om råg från Uppsala universitet. Svenskar äter betydligt mindre råg jämfört med andra nordiska länder. Vi sätter i oss 11 kilo per person och år, medan motsvarande siffra i Finland är 16. Rågbröd är hälsosammare än vetebröd och ger lägre blodsocker- nivå, längre mättnad och motverkar diabetes typ 2. I en studie fick närmare 400 personer mellan 18 och 80 år provsmaka nio olika sorters färdigpackade bröd i ett blindtest. I åldersgruppen 18–44 år föredrog deltagarna bröd med lågt tuggmotstånd, utan fullkorn, och ett lågt råginnehåll. De äldre, 45–80 år, föredrog oftare bröd med mycket fullkornsråg. - I båda åldersgrupperna var det tydligt att de som i större utsträckning föredrog ljust, mjukt och sötare bröd hade en lägre utbildningsnivå och hade i högre utsträckning ätit vitt bröd under uppväxten, säger forskaren Pernilla Sandvik på institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet.