Här är BVC-sköterskans bästa råd vid springmask
Mask drabbar främst barn i förskoleålder och blir vanligare nu när förskolan är igång. BVC-sköterskan Jenny Finnpers på Praktikertjänsts vårdcentral Kasernhöjden i Karlstad vet hur mask ska behandlas.
- Text Amanda Hjelm
- Foto Praktikertjänst
Vad kan man göra för att undvika att ens barn drabbas?
– Mask sprids genom att barn får i sig springmaskens ägg genom munnen via fingrar, leksaker, sängkläder och underkläder. Det är svårt att undvika att drabbas men riskerna minskar med god hygien. Tvätta barnets händer innan maten och ha kortklippta naglar.
Hur upptäcker man mask?
– En lindrig infektion ger inte så mycket symptom, därför kan det vara svårt att märka om barnet drabbats. Symptom är annars att det kliar i rumpan, främst kvällstid och nattetid och att barnet blir oroligt och får svårt att sova. Ibland kan man se maskarna vid analöppningen eller i barnets avföring. Maskarna är tunna och vita och ungefär en centimeter långa. Lättast är att se maskarna kvällstid då de är som mest aktiva. På flickor kan mask även irritera huden i slidöppningen vilket leder till att underlivet kan bli irriterat, rött och svullet.
Vad gör man vid mask?
– Om ditt barn har fått mask är det viktigt med noggrann hygien. Hjälp barnet att tvätta händerna noggrant före och efter mat samt efter toabesök. Byt och tvätta sängkläder, äggen dör vid 60 grader. Du bör också skölja barnets gosedjur, ha kortklippta naglar och egen handduk, rengöra toalett och handfat, tvätta barnets rumpa varje dag med flytande tvål och vatten samt låta barnet sova i pyjamas med tajta byxor som tvättas varje dag.
– Mask behandlas med ett läkemedel som finns i både flytande och tablettform. Behandling ska endast ges om du har sett masken, då klåda i rumpan kan bero på andra saker.
Kan barnet gå till förskolan?
– Det är okej att gå till förskola vid springmask, men det är bra att informera personalen.