Skydda ögonen på solsemestern
Risken att drabbas av grå starr och förändringar i gula fläcken ökar om du ofta vistas i stark sol. Därför är det viktigt att skydda ögonen.
- Text Amanda Hjelm
- Foto Linda Arvidsson
Vi glömmer dem hemma, har sönder dem, tappar bort dem eller tröttnar på dem. Solglasögonen är oftast mer av en modeaccessoar än ett sätt att skydda ögonen. Men det finns goda skäl att alltid ha dem med dig. Långvarig exponering för solen kan i värsta fall orsaka permanenta skador på ögat.
– Det är svårt att säga exakt hur skadlig solen är för våra ögon, men det finns kopplingar mellan skadligt UV-ljus och flertalet ögonsjukdomar. Risken för grå starr och förändringar i gula fläcken ökar om du inte skyddar ögonen, men även bindhinnan och hornhinnan i ögonen påverkas av sol, säger Eugenio Triay Salamanca, ögonspecialist på Sollentuna specialistklinik.
Det finns även statistiska kopplingar mellan solexponering och ögonmelanom, som är en form av ögoncancer. Det är alltså viktigt att skydda ögonen under solens starkaste timmar. Det gäller inte bara under utlandssemestern utan även hemma i Sverige. Och om du vistas vid havet reflekteras UV-stålarna i vattnet vilket gör strålningen ännu starkare.
Risken att drabbas av grå starr och förändringar i gula fläcken ökar om du ofta vistas i stark sol. Därför är det viktigt att skydda ögonen.
– Välj ett par solglasögon som är certifierade för att skydda mot UV-ljus. Det är bra att ta hjälp av en optiker. Du kan också skydda ögonen genom att använda hatt. Önskvärt är att använda båda, säger Eugenio Triay Salamanca.
För de allra minsta är det extra viktigt att skydda ögonen. Många barn gillar att leka vid strandkanten och i poolen.
– Barns ögon är känsligare och inte helt utvecklade. Att exponeras för solljus i tidig ålder ökar risken för att få problem senare i livet. Det är därför bra om barn har både solglasögon och solhatt, förklarar Eugenio Triay Salamanca.
Det är inte bara solen som kan vara skadlig för ögonen. Många barn vill titta under vattnet när de simmar. Salt havsvatten kan svida men är som tur är inte farligt. Poolvatten kan däremot innebära en viss risk.
– I pooler finns kemikalier, klor och urin. Det är inget som man ska utsätta ögonen för i onödan. Har du friska ögon kan det bli en irritation. De som har torra ögon kan drabbas av värre infektioner. Försök därför att ha för vana att sätta simglasögon på barnen och använd gärna ett par själv, tipsar Eugenio Triay Salamanca.