Så klarar du rötmånaden
Varmt och fuktigt väder under sensommaren ökar risken för rötmånad. Här är några tips för att slippa bli sjuk av dålig mat. Och som bonus kan du minska du matsvinnet!
- Text Redaktionen
- Foto Shutterstock
Tvätta händerna
Innan du lagar mat och även innan du äter. Då minskar spridningen av bakterier vilket gör att du och dina nära löper mindre risk att bli sjuka.
Håll kall mat kall
Kyld mat som ska förvaras i kylskåp är bra att packa ner i en kylväska när du handlar. Mat som får stå framme i rumstemperatur eller åker ut och in ur kylen får en betydligt kortare hållbarhetstid.
Håll varm mat varm
Mat som ska ätas varm ska också vara just det – rykande varm så att bakterierna dör under matlagningsprocessen.
Rätt kyla
Se till att kylskåpet håller rätt temperatur, cirka 4 grader, då håller maten längre.
Titta, lukta, smaka
Undersök mat som stått länge i kylskåpet innan du äter eller kastar den. Tycker du att den ser okej ut, luktar okej och smakar okej så är den okej att äta.