en bild

Ta hand om insektsticket

Stick från svenska insekter är ofarliga i de allra flesta fall och anafylaktisk chock är väldigt sällsynt. Här finns råd om när det är tid att söka vård samt hur du lindrar stick från geting, bi och humla.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Shutterstock

Ett stick från ett bi eller geting ger ofta en pulserande och intensiv smärta, följt av rodnad och svullnad. Men sticket är ofarligt i de allra flesta fall och anafylaktisk chock är väldigt sällsynt. 2–3 personer dör till följd av getingstick varje år. 

Lindra:

Om gadden sitter kvar i huden är det bra att försöka ta bort den. Antingen genom att skrapa med nageln eller en kniv. Försök att undvika att ha sönder gadden. Kyl sedan med en isbit invirad i en handduk eller skölj med kallt vatten där du blivit stucken. Att stryka på kylbalsam, alsolgel eller badda med alsolsprit kan också hjälpa.

Om du vill använda lokalbedövande salva som Xylocain på ett barn under 18 månader rådfråga alltid en läkare först. Detsamma gäller för hydrokortisonkräm på ett barn under 2 år.

Sök vård:

Uppsök vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du:
– Blivit stucken i munnen
– Blivit stucken och är allergisk. Ta då även direkt de läkemedel som läkare eventuellt ordinerat.
– Fått kraftig svullnad och klåda av att du fått många stick samtidigt.
– På stickstället märker att svullnaden, rodnaden och smärtan blir kraftig eller ökar dagarna efter du blivit stucken.

Tänk på:

Att getingar eller bin bara sticks om de känner att de behöver försvara sig. Försök därför agera lugnt och vifta inte med armarna för att få bort getingar. Dubbelkolla även maten om du äter utomhus så du inte råkar få in en geting i munnen. Även humlor sticks i självförsvar men sticket känns ofta mer som att det bränns.