Extern bild

Nytt avsnitt av podden Vårdfrågan – vad kostar ett högkostnadsskydd i tandvården?

Publicerad:

En ny rapport från Praktikertjänst visar att ett utökat högkostnadsskydd i tandvården ökar kostnaden för tandvård med 115 procent samtidigt som efterfrågan blir högre än vad dagens tandvård klarar av. Det här avsnittet av Vårdfrågan handlar om vad ett utökat högkostnadsskydd kostar och hur det påverkar tandvården.

Under det senaste året har det larmats om att tandvården går på knä och inte mäktar med söktrycket. Samtidigt har regeringen och Sverigedemokraterna aviserat en utredning om ett stärkt högkostnadsskydd i tandvården likt det som finns i hälso- och sjukvården.

Men vad kostar ett utökat högkostnadsskydd i tandvården? Hur påverkas efterfrågan? Och vem ska ta hand om patienterna när 17 av 21 regioner rapporterar brist på tandläkare och mer än varannan folktandvårdsklinik i Sveriges norra delar slutat kalla vuxna till undersökningar?

I det 29:e avsnittet av Vårdfrågan presenteras rapporten ”Policy för hållbar tandvård” som tagits fram av konsultfirman Ramboll på uppdrag av Praktikertjänst.

Rapporten innehåller unika beräkningar av vad ett högkostnadsskydd kostar och hur mycket efterfrågan på tandvård väntas öka, så kallade dynamiska effekter.

Medverkar gör Sofia Nyström, nationalekonom och projektledare på konsultfirman Ramboll, och Anders Jonsson, chefstandläkare på Praktikertjänst.

Lyssna i spelaren nedan eller via ljudplattformarna Spotify, Itunes/Podcaster eller Soundcloud. Avsnittet är också tillgängligt på Praktikertjänsts webbplats.

Vårdfrågan är en podd där experter intervjuas om aktuella ämnen inom tandvård och hälso- och sjukvård. Podden tar upp en bred palett av ämnen och varje avsnitt är en djupdykning på mellan 20 minuter och 1 timme.

Tillbaka

Blocks