Forskning om laxermedel gav effekt
Publicerad:
Gunilla Wirström, överläkare och specialist i gastroenterologi och hepatologi, har tilldelats forskningsbidrag från Praktikertjänst för sin forskning kring hur två olika laxermedel verkar och hur de påverkar patientnöjdheten.
Inom gastroenterologin är mag- och tarmutredningar vardag och inför en koloskopi – där en mjuk böjlig slang förs in i ändtarmen – måste patienten laxera eftersom det annars kan vara avföring i tarmen, vilket kan påverka utredningens resultat.
- Inför en koloskopi måste patienten följa ett antal kostråd samt 24 timmar innan börja dricka ett laxermedel för att skölja tarmen. Det finns ett antal metoder för att göra detta, men laxermedel som patienten dricker som en klar vätska har visat bäst resultat. Men det handlar om fyra liter vätska som de flesta patienter tycker smakar rätt illa, säger Gunilla Wirström, överläkare och specialist inom gastroenterologi och hepatologi vid Gastromottagningen City i Stockholm, och fortsätter:
- Många patienter har svårt att få i sig hela dosen på fyra liter och det kan innebära att utredningen inte ger ett tillräckligt bra resultat. Samtidigt påverkas patientnöjdheten eftersom många mår dåligt av smaken.
För att förbättra patientnöjdheten och resultaten från koloskopierna har Gunilla Wirström jämfört två olika laxermedel – Laxabon och Vistaprep. Laxabon har använts i många år, medan Vistaprep är ett förhållandevis nytt preparat i Sverige där tillverkaren tagit bort en substans som man tror gav upphov till smaken. Tillverkaren har också lagt till citrustoner för att vätskan ska smaka bättre.
- Vi ville ta reda på hur mycket vätska patienterna fått i sig, hur ren tarmen var inför koloskopierna och hur upplevelsen var rent generellt, säger Gunilla Wirström.
Studien genomfördes under vintern 2018 på 171 patienter i Stockholm. Av dessa fick 89 Laxabon och 82 Vistaprep.
- Resultaten var tydliga. Renlighetsgraden var ingen större skillnad, men det nya laxermedlet upplevdes ha bättre smak och lukt. Patientnöjdheten var klart bättre och vi har därför nu övergått till det nya preparatet, säger Gunilla Wirström, och avslutar:
- Det här är ett tydligt exempel på rak och klinisk applicerbar forskning som gör det bättre för patienterna. Forskningsbidraget kommer jag att använda för att presentera resultaten i en vetenskaplig tidskrift under nästa år.
För ytterligare information, kontakta gärna:
Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, e-post: erik.magni@ptj.se, tel: 0703-26 50 98