Extern bild

Praktikertjänst avyttrar dotterbolagskoncernen Proliva till Aleris

Publicerad:

Praktikertjänst AB har slutit avtal om att avyttra Proliva AB till Aleris AB. I Prolivakoncernen ingår tolv bolag, däribland Praktikertjänst N.Ä.R.A., Cityakuten och Närsjukhusen i Västra Götaland. Genom avyttringen fortsätter Praktikertjänst att renodla verksamheten med fokus på att stärka de ägarledda enheterna inom tandvård, primärvård och specialistvård.

Proliva är Sveriges största specialistvårdskoncern med tolv dotterbolag, cirka 2 400 medarbetare och en omsättning på 2,6 miljarder kronor under 2019. Flera bolag i koncernen har starka varumärken och hög patientnöjdhet och många verksamheter har fungerat som en viktig förändringskraft i den svenska vården i snart 40 år, däribland verksamheter som Cityakuten och Rehab Station Stockholm.

- Proliva är en stark verksamhet som utvecklats väl under lång tid med nöjda patienter och hög klinisk kvalitet, men bolagen inom Proliva agerar under andra förutsättningar jämfört med de enheter som ryms inom Praktikertjänst. Avyttringen av Proliva ligger därför väl i linje med Praktikertjänsts strategiska inriktning om att stärka den ägarledda verksamheten inom tandvård, primärvård och specialistvård, säger Urban Englund, leg. tandläkare och styrelseordförande i Praktikertjänst, och fortsätter:

- Genom Aleris får nu Proliva en stark ägare och ännu större möjligheter att växa och utvecklas. Tillsammans har bolagen goda möjligheter att anpassa sig till de förutsättningar som finns för att driva storskalig specialistvård.

Praktikertjänst är Sveriges största privata vårdgivare inom tandvård och hälso- och sjukvård och genom avyttringen frigörs resurser som kan användas till investeringar och att fortsätta utveckla bolaget och de ägarledda verksamheterna.

- Det finns ett stort behov av privata aktörer i välfärden och vi ser att flera regioner öppnar för nya lösningar. Utgångspunkten nu är att optimera förutsättningarna för Praktikertjänst genom fokus på kärnverksamheten inom både tandvård och hälso- och sjukvård, säger Carina Olson, vd och koncernchef på Praktikertjänst, och fortsätter:

- Branscherna förändras i snabb takt och det ställs nya och hårdare krav på oss från uppdragsgivare, patienter, myndigheter och medarbetare. Det innebär att vi växlar upp förändringstakten genom digitalisering, nya arbetssätt och anställningsformer som anpassas efter arbetsmarknadens krav.

Förvärvet är villkorat av godkännande från Konkurrensverket och villkoren för transaktionen är inte offentliga.

Om Proliva

Proliva är Sveriges största specialistvårdskoncern med tolv dotterbolag och cirka 2 400 medarbetare. Koncernen har verkat som en förändringskraft i den svenska vården i snart 40 år och omfattar idag BB Stockholm, CityAkuten, Närsjukhusen i Västra Götaland, Närsjukvården Österlen, Praktikertjänst N.Ä.R.A., Praktikertjänst Psykiatri, Praktikertjänst Ryggkirurgi Strängnäs, Proliva Operationscentrum (fd Praktikertjänst Anestesi), Rehab Station Stockholm, Sollentuna specialistklinik, Stockholm Heart Center samt Ultragyn. Proliva är helägt av Praktikertjänst AB.

Om Aleris

Aleris är ett vårdföretag som erbjuder tjänster inom sjukvård och diagnostik i Sverige, Norge och Danmark. Aleris affärsidé är att ge möjlighet till ett bättre och friskare liv och bidra till ökad samhällsnytta genom innovativa lösningar. Hög kvalitet på våra tjänster är en förutsättning för vår verksamhet. Aleris har cirka 3 000 medarbetare, omsätter 4,4 miljarder kronor och ägs av Triton.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, e-post: erik.magni@ptj.se, tel: 0703-265098

Tillbaka

Blocks