Vd har ordet: Vi står starka trots en utmanande omvärld

Under året har omvärlden fortsatt att förändras i snabb takt. Inflationen och räntorna har rusat samtidigt som den svenska ekonomin utvecklats svagt. Men Praktikertjänst har en fortsatt stabil utveckling. Vi följer vår strategi och fokuserar på lönsam tillväxt och att erbjuda en jämlik vård över hela landet.

Inget år är det andra likt. När vi gick in i 2023 var det nog ingen som trodde att Sverige i februari skulle ha en inflationstakt på 12 procent och att Riksbankens styrränta i slutet av november – efter åtta höjningar i rad – skulle ligga på fyra procent.

Den närmast rekordhöga inflationen och de snabbt stigande räntorna har samtidigt satt den svenska ekonomin under hård press. Många konsumenter känner av allt dyrare hushållsutgifter och höga kostnader för sitt boende. Det har lett till en fallande BNP-utveckling och en ökande arbetslöshet, framför allt bland unga.

Den ekonomiska utvecklingen har också satt sina tydliga spår i den offentliga ekonomin. Sveriges kommuner och regioner, SKR, har flaggat för att regionerna under 2023 kommer att göra förlust på motsvarande sex miljarder kronor. Situationen för 2024 bedöms bli ännu värre med ett underskott på omkring 24 miljarder kronor, och det trots att regeringen skjuter till 16 miljarder kronor i statsbidrag.

Samtidigt ser vi en ökad konkurrens, strukturförändringar och konsolidering med ökade investeringar inom till exempel IT och varumärke.

Stor efterfrågan på vård – fokus på lönsam tillväxt
För Praktikertjänsts del har de ekonomiska realiteterna blivit synliga på flera olika plan. Det mest tydliga är pensionskostnaderna. Det är kostnader som under året ökat kraftigt till följd av inflationsuppräkningar och den totala uppräkningen uppgick till 255 miljoner kronor. Det är en uppräkning som vi inte har möjlighet att påverka, utan måste parera genom att vässa våra verksamheter och öka intäkterna.

Och det har vi gjort. Framförallt inom affärsområde tandvård där intäkterna stigit med 4,7 procent – från 4,3 miljarder kronor till 4,5 miljarder kronor. Det är en god utveckling där vi med vårt starka erbjudande lyckas stå emot den turbulenta omvärlden. Vi ökar även intäkterna inom affärsområde hälso- och sjukvård – från 4,7 miljarder kronor till 5,1 miljarder kronor – och det trots att året saknat de senaste årens covid- och vaccinationsersättningar.

Vår underliggande verksamhet är fortsatt stark, även om vi pressas av högre kostnader för bland annat tjänster, material och löner, vilket leder till något lägre marginaler.

Praktikertjänst fortsätter att växa med fokus på lönsamhet. Vi har under året fortsatt att förvärva verksamheter, men i en klart lägre takt jämfört med 2022. Istället har vi fokuserat på att konsolidera fjolårets många förvärv och integrera alla nya verksamheter i Praktikertjänsts plattform.

Många ljuspunkter trots strukturproblem i vården
Kommande år lär vara fortsatt skakiga. Men en utmanande omvärld erbjuder också möjligheter. Jag tror att vi som fristående vårdgivare har mycket att tillföra, inte minst eftersom vi har en kostnadseffektiv verksamhet med både nöjda medarbetare och patienter.

Vi erbjuder också lösningar på vårdens utmaningar. I två olika rapporter under året – ”Policy för hållbar tandvård” och ”Primärvård i hela landet” – lyfter vi fram en rad olika förslag för att förbättra och utveckla en långsiktigt hållbar tandvård och hälso- och sjukvård.

Vården står inför ett antal utmaningar. Men allt är knappast nattsvart. Sverige är enligt OECD ett av de fem bästa länderna i världen att leva i. Dessutom blir vi allt äldre och de medicinska och medicintekniska framstegen går allt snabbare. Det vården står inför handlar i stora drag om strukturproblem och en utmanande kompetensförsörjning.

Men jag är hoppfull inför framtiden och vill rikta ett varmt tack till alla delägare och medarbetare som under året bidragit till att utveckla Praktikertjänst. Tillsammans fortsätter vi att skapa lösningar som gör vården bättre för både profession och patient.

Carina Olson

Vd och koncernchef, mars 2024