Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Hur ska jag tänka kring vegetarisk mat för barn?

Frågeställare: Kvinna, 42 år

 

Fråga: 

Hej,

 Jag undrar vad ska man tänka på om ens barn äter vegetarisk kost? Behöver de få i sig något speciellt? Är det någon skillnad beroende på barnets ålder?

Svar: 

Att äta mer mat från växtriket är bra både för hälsan och miljön. Det går alldeles utmärkt att äta vegetarisk kost, både för vuxna och barn, förutsatt att man äter vegetarisk kost på rätt sätt. Alltså inte bara plockar bort livsmedelsgrupper, utan också ersätter dem med näringsriktiga alternativ.

Det finns många olika varianter av vegetarisk kost. Lite beroende på vilken typ av vegetarisk kost ni äter kommer ert näringsintag att påverkas olika mycket. Men tumregeln är: ju mer ni utesluter, desto högre krav ställs på maten ni faktiskt äter.

Generellt kan man säga att en kost rik på fullkornsprodukter, baljväxter, frukt, grönsaker, rotfrukter, nötter, frön, berikad vegetabilisk dryck och rapsolja kan kompensera intaget av de näringsämnen som annars kan minska vid vegetarisk kosthållning. De yngre barnen bör dessutom ges berikade gröt- och vällingalternativ regelbundet.

De näringsämnen man bör vara extra uppmärksam på är intaget av vitamin D samt vitamin B12. På sommarhalvåret ger solen det vitamin D vi behöver. Men på vinterhalvåret är vi beroende av kostens tillskott. Barn som äter vegetarisk kost kan ibland behöva fortsätta med D-droppar även efter två års ålder. Om man är tveksam till huruvida ens barn får i sig tillräckligt av vitamin D är det bättre att ge tillskott än att avstå.

Vitamin B12 förekommer naturligt endast i animaliska produkter. Om man utesluter alla animaliska produkter, så kallad vegansk kost, måste man tillgodose sitt B12-behov antingen via tillskott eller berikade produkter. Det finns inget lämpligt B12-tillskott på marknaden för de minsta barnen utan de är hänvisade till mammas bröstmjölk, berikad vegetabilisk dryck, gröt- eller vällingprodukter. Däremot ska man aldrig ge risdryck till barn under 6 år.

Näringsbehovet varierar förvisso genom åren men på det stora hela är det samma principer som gäller oavsett ålder. Däremot ska man vara försiktig med tillskott till yngre barn eftersom de kan innehålla toxiska halter av vissa näringsämnen.

Det finns mer information att läsa om vegetarisk kost till barn på Livsmedelsverkets hemsida.

Lydia Nilsson,

dietist på Trädgårdstorgets Vårdcentral i Linköping.