Photoshop

Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Hur mycket kaffe tål jag?

Frågeställare: Kvinna 41 år

Fråga: 

”Hej, jag dricker i perioder väldigt mycket kaffe. Kan det vara farligt för kroppen i längden? Ibland har jag även svårt att somna när jag druckit många koppar. Hur många koppar kaffe kan jag egentligen dricka utan att drabbas av sömnbesvär?”

Svar:

Kaffe innehåller koffein, som är en psykoaktiv centralstimulerande drog. Lyckligtvis har den inte alls samma biverkningar eller abstinensbesvär som andra droger har. Eftersom koffein är en drog, och finns i kaffe, är det alltså fullt logiskt att folk känner sig beroende av kaffe.

Den uppiggande effekten av koffein i kaffe är välkänd. För mycket kaffe kan således påverka sömnen. Det finns ingen rekommenderad max-dos kaffe per dag för att sömnen ska fungera. Dels beroende på att mängden koffein varierar med kaffesort och att det är stora individuella skillnader i hur mycket kaffe var och en tolererar. En studie på tonåringar visade att koffeinintag var omvänt associerat med total sovtid. Det vill säga att ju mer koffein, desto kortare sömn. En bra regel kan därför vara att avstå kaffe/koffein timmarna före sovdags.

Utöver den uppiggande effekten tycks kaffe även påverka kroppen och hälsan på andra sätt. Flera epidemiologiska studier visar på ett samband mellan kaffedrickande och hälsovinster som minskad risk att drabbas av depression, demens samt hjärt-kärlsjukdomar. I studierna är det oftast vid ett intag mellan två och fem koppar kaffe per dag dessa samband setts. 

Av för stora mängder koffein kan vem som helst drabbas av obehagliga symptom. Dessa kan yttra sig som exempelvis hjärtklappning, magbesvär eller yrsel. Dricker man någon/några koppar kaffe per dag behöver man inte vara orolig för de nämnda symptomen. Oftast krävs koffein i tillskottsform för att råka ut för detta. Högkonsumenter av kaffe kan dock ha i åtanke att stora mängder kan verka irriterande på mage/tarm, vilket kan ge besvär som exempelvis diarré. 

För gravida kvinnor har man sett att stora mängder koffein möjligtvis kan öka risken för mycket tidiga missfall, och misstänks också kunna påverka vikten hos fostret. En utredning av EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) visade att ett intag av 200 milligram koffein per dag inte var något säkerhetsproblem vid graviditet.

Livsmedelsverkets rekommendation för gravida är max 300 milligram koffein per dag vilket motsvarar tre koppar kaffe á 1,5 deciliter. Viktigt att tänka på är dock att koffein även finns i drycker som te, coca-cola, energidrycker samt vissa sportdrycker.

Bästa hälsningar
Johan Linder, dietist på Hälsan Östertälje