en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

Vad är en korsallergi?

Du som är allergisk mot björkpollen, gräspollen och gråbopollen kan även vara extra känslig mot vissa födoämnen. Här är listan du ska hålla koll på!

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Shutterstock

Att ha en korsallergi betyder att du får symtom när du äter vissa födoämnen som innehåller de allergiframkallande ämnen som finns i den pollensort du är allergiskt mot.

– En äkta allergi är när du har bildat antikroppar mot ett specifikt protein. Om samma protein finns i exempelvis andra växter kan du reagera på just den växten. Det är inget som är farligt men kan vara jobbigt, förklarar Victoria Strand specialist på allergisjukdomar och verksamhetschef på Astma & Allergimottagningen vid S:t Görans sjukhus.

Det är vanligast att personer som är allergiska mot björkpollen har en korsallergi. Det finns även personer som har korsallergier mot gråbopollen och gräspollen, men dessa är inte lika vanliga.

­– Man räknar med att 50 procent av de som är allergiska mot björkpollen har en korsallergi. Då är det vanligast att man är allergisk mot stenfrukt. Kom ihåg att om du har en korsallergi mot ett visst livsmedel behöver det inte betyda att du är känslig mot allt alla andra ämnen också, säger Victoria Strand.

Om du får i dig ett livsmedel som du har en korsallergi mot på grund av din pollenallergi är det inte farligt. Det kan kännas obehagligt, men vanligtvis är det inget att oroa sig för. Vanligt är att det börjar klia i munnen, halsen och upp mot öronen, läpparna kan också bli svullna.

­­– Att få i sig ett livsmedel som du har en korsallergi mot kan jämföras med hur din kropp skulle reagera om du åt den pollensorten som du är allergisk mot. Det kliar och känns lite jobbigt, säger Victoria Strand.

Det finns fall där personer med en korsallergi reagerat väldigt starkt mot ett specifikt livsmedel. Detta har varit i samband med hög ansträngning och när pollenhalterna varit höga.

­– Symtomen av en korsallergi blir inte värre än om du har en äkta allergi mot pollen. Men det kan upplevas värre än själva pollenallergin då många tycker att det är lite läskigt och besvärligt att utesluta de livsmedel som de får reaktioner mot. Men jag vet även många som har en korsallergi mot ett livsmedel som struntar i att det kliar lite och känns lite jobbigt och äter livsmedlet ändå. Eftersom de vet att symtomen går över efter några minuter, säger Victoria Stand.

Korsallergi mot björkpollenallergi

Om du är allergisk mot björkpollen kan du även vara överkänslig mot aprikos, hasselnöt, honung (kan innehålla spår av pollen), körsbär, mandel, morot, paranöt, persika, plommon, selleri, valnöt, äpple. Ibland kan den med en korsallergi mot björkpollen även känna av morötter och att skala rå potatis.

Korsallergi mot gråbopollen

Det är betydligt ovanligare än korsallergier mot björkpollen, men du som är allergisk mot gråbopollen kan även reagera mot anis, cikoria, curry, dill, dragon, endive, fänkål, honung (kan innehålla spår av pollen), jordärtskocka, kamomill, koriander, kronärtskocka, krysantemum, kummin, körvel, malört, morot, palsternacka, persilja, renfana, rölleka, sallad av olika slag, selleri, solrosfrö och svartrot. Då gråbo är en ört tillhör den samma familj som krysantemum, renfana, rölleka, malört och cikoria som kan förekomma i spritdrycker som Campari, Martini och brännvin. 

Korsallergi mot gräspollen

Du kan vara överkänslig mot vete, ärtor, jordnötter och soja om du även är allergisk mot gräspollen. Det är dock ovanligt att du får symtom om du äter dessa.

Sök vård

Det är viktigt att du söker vård om du: uppleverar att receptfria läkemedel inte dämpar besvären, om det är ett litet barn som har pollenbesvär, om du har astmasymtom och svårt att andas på grund av din pollenallergi, har problem med luftrören och får hosta när du tränar och om du känner av din allergi året om. För att hitta din närmaste vårdcentral, klicka här: (länk till PTJ karta)

Behandling och lindring

Det finns idag flertalet bra receptfria mediciner som du kan köpa på apoteket för att lindra dina besvär.