en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

10 smarta pollentips i pollentider

Victoria Strand, specialist på astma- och allergisjukdomar och verksamhetschef på Astma & allergimottagningen vid S:t Görans sjukhus, ger sina bästa råd för att lindra symptomen.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Håll koll på pollenhalterna

Det är alltid bra att vara förberedd. Genom att följa pollenprognoserna dagligen kan du hålla koll och bli medveten om när det är höga pollenhalter i luften. Detta kan du göra på http://pollenrapporten.se. Glöm inte att björkpollen kan följa med vinden från andra områden. 

Ta dina mediciner i tid och regelbundet

Börja ta mediciner så snart du börjar få problem. När du redan har mycket besvär hjälper medicinerna sämre. Kombinera en icke-tröttande antihistamintablett med kortisonnässpray varje dag. Om du får hosta eller sämre andning, kontakta din läkare. Pollenastma är vanligare än vad man tror.

Vädra på natten och skaffa pollenfilter

Tryckande sol och värme höjer temperaturen i huset och gör det kvavt. Men tänk på att vädring betyder öppna dörrar som pollen flyger in genom. Försök vädra på natten eller tidigt på morgonen när pollenhalterna är låga. Skaffa pollenfilter till vädringsfönster.

Häng inte tvätt utomhus

Nytvättade lakan som torkat i sommarsolen har ofta en speciell känsla som många uppskattar. Men det är inte optimalt för dig som är pollenallergiker. Sängkläder och klädesplagg som hängs upp på tork utomhus samlar pollen som sedan kommer följer med ner i sängen och in i garderoben. Försök därför att torka din tvätt inomhus.

Motionera på morgonen eller inomhus

Promenader i sommarsolen är härliga, men för dig med pollenallergi är det smartast att motionera på morgonen medan daggen fortfarande ligger. Eller när det har regnat. För då binds pollen i vattnet. Om du inte är av den morgonpigga typen så är det bra att försöka motionera inomhus om du har problem med pollenallergi. 

Undvik nyklippt gräsmatta

Lukten av en nyklippt gräsmatta hör verkligen sommaren till. Men för dig med pollenallergi kan det vara en god idé att undvika en gräsmatta som är nyklippt. Det är även bra att undvika gräsklippning. Om du inte klarar av synen av en vildvuxen grönska i trädgården kan det bli lättare att trimma den på morgonen när daggen fortfarande ligger.

Stäng fönstren

Sommarhalvåret kommer med varmt väder vilket gör att det snabbt blir varmt och kvavt inomhus. Men tänk på att öppna dörrar och fönster välkomnar pollen rakt in i ditt hus. Försök därför att ha dem stängda under dagtid.

Duscha innan läggdags

Om du duschar innan du går och lägger dig på kvällen sköljer bort pollen ur håret. Det kan göra att du inte vaknar upp efter en natt där din huvudkudde varit full av pollen.

Låt växterna stanna utomhus

Snittblommor och vackra krukväxter är en fin detalj i hemmet. Men luften utomhus är ofta full med pollen som den är, därför är det dumt att även känna av den när du befinner dig inomhus. Tänk på att inte ta in växter med pollen i huset om du är pollenallergiker.

Undvik husdjuren

Husdjur rör sig ofta i grönska, rullar på gräsmattor och stryker sig mot växter. Det gör att det fastnar pollen i pälsen på dem. Det kan därför vara bra att undvika kontakt med husdjur som varit ute. 

Byt kläder när du har varit utomhus

En dag utomhus gör att dina kläder blir fulla med pollen. Försök därför att byta kläder när du kommer in igen för att lindra dina pollenbesvär.