en bild
Kategorier för sidan Tandvård

Tandvård och munhygien under graviditet

Normalt behöver man gå på en undersökning varje eller vartannat år, men vissa behöver gå var sjätte månad eller oftare. Om det var väldigt länge sedan du var hos tandläkaren, passa på att gå i början av graviditeten så slipper du tänka på tandläkarbesök i slutet av graviditeten.

Barnet stjäl inte ditt kalcium 

Du kanske har hört att barnet stjäl kalcium från mammans tänder, så att tänderna blir sköra? Det stämmer inte. Tänderna hos en vuxen person är färdiga, och ur redan bildade tänder kan man inte plocka näringsämnen. Det enda sättet att påverka tänderna är utifrån, genom vad du äter och hur du sköter dem. 

Blödande tandkött - graviditetsgingivit

Har du märkt att ditt tandkött blivit extra känsligt den senaste tiden? Det kan bero på så kallad graviditetsgingivit. Ofta blir tandköttet, precis som andra slemhinnor i kroppen, lite svullet när du väntar barn. Dessutom reagerar det både snabbare och kraftigare på de bakterier vi alltid bär omkring på. Man tror att det är hormonerna som är boven i dramat, men ofta handlar det också om att munhygienen försämrats. 

En graviditetsgingivit känns som en helt vanlig tandköttsinflammation. I värsta fall kan det hindra dig från att komma åt ordentligt med tandborsten vid tandköttskanten. Tar du väl hand om din mun försvinner inflammationen och svullnaden allra senast när du fött ditt barn, såvida inte problemen beror på något annat. Se till att borsta tänderna extra noga, även om det gör lite ont och blöder. Tänk på att noga inte är detsamma som hårt. Det är bättre att borsta länge och försiktigt än att använda skurborsttekniken. Sedan är det dags för tandtråden. Har du ordentliga mellanrum mellan tänderna kan du använda tandstickor eller mellanrumsborstar istället. Huvudsaken är att du får bort bakterierna mellan tänderna.

Tandläkarbesök under graviditeten

Det finns ingen större anledning att gå till tandläkaren för att du har ett barn i magen. Det bästa är att gå regelbundet – med eller utan bebis. Berätta alltid för din tandläkare att du är gravid och /eller att du ammar. Mer eller mindre farlig strålning finns överallt, därför försöker tandläkaren undvika att spä på dosen genom att röntga munnen på gravida. Men dosen strålning du får om du måste röntgas hos tandläkaren är mycket liten. Det är ingen fara att få bedövning medan du väntar barn eller ammar. Bedövningsmedlet som tandläkare använder är godkänt av Läkemedelsverket för användning på både gravida och ammande. Berätta dock alltid för din tandläkare att du är gravid eller att du ammar, så att han eller hon kan ta hänsyn till det.

Hål kan läka

Får du många hål när du väntar barn kan det bero på att dina tänder var ovanligt sårbara redan tidigare. Det är vanligt att ha början till hål i tänderna och även om du varit hos tandläkaren alldeles nyligen är det troligt att hon eller han inte lagade de blivande hålen. I dag vet man nämligen att sådana kan läka av sig själva, och det är betydligt bättre att de gör det än att man fyller igen dem.

Kräkningar

Under en graviditet utsätts tänderna för fler påfrestningar än vanligt, eftersom man kanske kräks som en del blivande mammor gör i början av graviditeten. Magsyran som kommer upp vid kräkningar känns inte särskilt mild mot tänderna. Något du kan tänka på är att vänta en stund med att borsta tänderna efter att du kräkts. Detta för att magsyran luckrar upp emaljen på tänderna, och om du borstar när tandytan är uppluckrad riskerar du att repa tänderna. Skölj istället munnen med vatten, eventuellt med lite extra fluor i (till exempel tandkräm). Efter någon halvtimme har emaljen hårdnat igen och klarar av en tandborstning utan att förlora glansen.

Småätande

Det är klart att det finns viktigare saker än just tänderna att tänka på under graviditeten. Får du ett enormt begär efter något så är det okej att ge efter då och då. När du är gravid kan det vara extra lätt att falla för suget och småäta. Tyvärr är det just småätandet som är farligt för tänderna. Varje gång du stoppar något i munnen bildas det syror som fräter på tänderna. Syraangreppet pågår i ungefär en timme efter att du ätit. Det bästa är därför att äta ordentligt fem-sex gånger om dagen, då hinner munnen vila mellan målen. Väljer du att äta oftare istället så försök att äta och dricka sådant som inte innehåller för mycket socker. Vatten är ofarligt för tänderna, liksom kaffe (kan dock orsaka missfärgningar) och te utan mjölk och socker. Tänk på att även frukt innehåller en sorts socker som fräter på tänderna.

Godis är ungefär lika farligt för tänderna som allt annat du äter. I alla fall om du bara äter det då och då. Däremot kan det vara bra att undvika segt godis som fastnar i tänderna. Choklad och glass försvinner från tänderna ganska fort. Chips är snäppet värre. Kolhydraterna i chipsen ger massvis med näring åt bakterierna i munnen och som du säkert har märkt är det få saker som klibbar fast mellan tänderna så mycket som chips.

På natten producerar munnen mindre saliv, därför är det extra viktigt att du borstar tänderna efter kvällsmålet. Det kan vara bra att tänka på att ta hand om tänderna även på natten, i synnerhet när ditt barn är fött. Om du går upp och matar ditt barn får du så klart unna dig en nattmacka, men glöm inte att borsta tänderna efteråt. Om du låter bli att borsta tänderna efter nattmackan, påverkas tänderna under hela natten. 

Så påverkas munnen

Får du fler hål när du väntar barn beror det antagligen på att dina tänder redan innan graviditeten var ovanligt sårbara. Många människor kan ha början till hål i tänderna, men det är oftast inte något som tandläkaren gör något åt, eftersom att det är bättre om hålen får läka av sig själva.