en bild
Kategorier för sidan Tandvård

Muntorrhet, orsaker, risker och behandling

Muntorrhet är ett stort problem för den som drabbas. Men det går att lindra och förebygga besvär – bland annat genom regelbundna undersökningar, säger Ylva Jonasson Armfelt, tandläkare på Tandvårdsgruppen i Borgholm.

  • Text Gustav Karlsson
  • Foto Praktikertjänst

Saliven viktig
Saliven har en viktig skyddande effekt för både tänder och mjukvävnader i munnen. När saliven påverkas i mängd eller konsistens ökar risken för obehag, skador och sjukdom.

Olika anledningar
Många läkemedel har muntorrhet som biverkan eller vid kombination med andra mediciner. Stress eller andning med munnen kan också vara en orsak. Riktigt svår muntorrhet är vanligen en följd av strålbehandling eller vid vissa kroniska autoimmuna sjukdomar.

Vanliga problem
Muntorrhet ger höjd risk för kariesangrepp i tänderna samt ökad risk för tandköttsinflammation och svårigheter att använda avtagbara tandproteser. Det uppstår även lättare dålig andedräkt och det kan göra ont att äta och dricka vissa saker.

När söka hjälp?
Salivmängden kan ha minskat med så mycket som 50 procent innan det märks. Det är en av flera anledningar till att gå på regelbundna förebyggande undersökningar. Upplever du svårigheter att tugga, svälja, tala eller om det känns svårt att sova för att munnen är torr ska du ta kontakt för utredning antingen hos sjuk- eller tandvård.

Behandling
Behandlingen av muntorrhet är både symptomlindrande och förebyggande, framför allt mot karies. Att dricka vatten ofta, använda salivstimulerande eller smörjande preparat i någon form kan hjälpa. Det finns ett stort sortiment, så tandvårds- och apotekspersonal kan hjälpa med tips.
God munhygien inklusive rengöring mellan tänderna är viktig liksom att regelbundet gå på kontroller inom tandvården.

Fluoridpreparat kan hjälpa
Karies kan förebyggas genom att släcka törst med vatten och att äta mättande, välanpassade måltider – och då gärna kost som behöver tuggas ordentligt. Socker och småätande bör undvikas. Utöver detta kan viktiga fluoridpreparat hjälpa. De kommer i form av sköljning, specialtandkräm eller andra tilläggsprodukter som kan skrivas ut på recept. Fluorid stärker tänderna mot nya angrepp och kan få mindre hål att stanna av.

Ylva Jonasson Armfelt

Tandläkare på Tandvårdsgruppen i Borgholm