en bild
Kategorier för sidan Tandvård

Hur du tar hand om barnens tänder

Det är viktigt att etablera tandborstningen tidigt. Här får du tips och råd för hur du enklast tar hand om ditt barns tänder.

  • Text Redaktionen
  • Foto Praktikertjänst

Vanligtvis dyker de permanenta tänderna upp när man är mellan 6 och 13 år gammal. De 20 mjölktänderna ersätts av hela 32 permanenta tänder, som växer fram i omgångar. Barn i 11 till 13-årsåldern har normalt 28 tänder.

Amning och barnets tänder
Mjölktänderna bildas redan i sjunde fosterveckan och blir oftast synliga när barnet är cirka ett halvår. De permanenta tänderna växer sedan fram i 6-13-årsåldern, och de bakre tänderna, visdomständerna, dyker upp mellan 18- 26 år.

Det är viktigt att ta väl hand om mjölktänderna. Den här skötseln kan vara avgörande för hur de permanenta tänderna sedan klarar sig. Bröstmjölk innehåller mjölksocker och kan, om den lämnas på tänderna hela natten, resultera i karies. Försök därför undvika nattamning från det att tänderna kommer. Barn som småäter under dagen, dricker söta drycker eller nattammas riskerar att få karies på de små, nya mjölktänderna.

Vård av barnets tänder
Precis som för vuxna ska tänderna borstas varje dag och det bra att tidigt vänja barn vid tandborstning. När den första eller andra mjölktanden kommer fram i munnen är det dags att börja borsta. Det viktiga är inte i första hand att göra rent, utan att vänja barnet vid regelbunden tandborstning. Använd en mjuk tandborste för att det ska vara lätt att nå alla tänder, och för att tandkött och tänder inte ska ta skada. När fler tänder dyker upp i barnets mun hjälper du lättast till genom att placera dig snett bakom, i samma höjd som barnet.

Borsta med små gnuggrörelser så att tänder och tandkött inte tar skada. Försök att borsta lite på varje tand. Vänta med tandkrämen till att börja med, den är det lämpligt att börja använda från det att kindtänderna kommer upp. Om barnet tycker att smaken är för stark finns mildare barntandkräm som alternativ. Barnets lillfingernagel är ett bra mått på hur mycket tandkräm som behövs. Glöm inte att låta storleken på klicken växa i takt med nageln. För de flesta barn räcker det med den fluor som barnet får i sig genom mat och tandkräm. Vissa barn behöver dock extra mycket fluor, till exempel om hål ofta förekommer. Om så är fallet upptäcker tandläkaren och meddelar dig.

När barnet är i 14-15-årsåldern och de permanenta tänderna väl är framme ökar risken för hål även mellan tänderna, då är det tid att introducera tandtråden som helst används varje dag. Ett minimum är en eller två gånger i veckan.

En permanent tand kan växa ut på allt mellan ett par dagar till några månader. När en mjölktand lossnar av sig själv går det nästan alltid att se eller känna den permanenta tanden i tandköttet.

Napp och tumme
Det är vanligt att barn suger på napp eller fingrar när de är små. Någon gång i treårsåldern bör man försöka vänja barnet av vid detta eftersom förlängda sugvanor kan resultera i framtida bettfel. Tandläkaren kontrollerar alltid risken för bettfel.

Taggiga tänder
Både mjölktänder och permanenta tänder är taggiga när de dyker upp. Taggarna brukar vara särskilt tydliga på de permanenta tänderna, men slipas oftast ner efter ett tag.

Välling vid nattning
Ger du ditt barn välling precis innan läggdags utan att sedan borsta tänderna är risken för karies extra stor, eftersom kroppen producerar lite saliv under natten. Och i detta fall betyder det att vällingresterna kan stanna i munnen. Försök därför om möjligt att ge barnet välling innan tandborstningen.

Om ditt barn blir törstigt under natten är vatten det bästa alternativet för att undvika hål i tänderna.