en bild

Krönika: "Munnen är kroppens spegel"

Inför varje nummer av PTJ Magasin får någon av oss omkring 1 900 delägare möjligheten att skriva en inledning. Nu är det min tur - en fallskärmshoppande tandläkare från Göteborg som älskar att åka båt och kan vända pannkakor i luften.

  • Text Johan Damberg
  • Foto Praktikertjänst

Precis som vanligt är den här sidan fylld med kunskap och handfasta råd och tips. Visste du att det finns tre sorters motivation, varav en gör att du tränar för att du vill och tycker om det? Det är bara en av de saker jag lärt mig i det här numret. Mer om motivation kan du läsa i artikeln Kom igång på riktigt.

Själv bläddrar jag nästan direkt till Den viktiga munnen, en artikel som beskriver hur munhälsan påverkar den allmänna hälsan, och vice versa. Jag brukar säga att munnen speglar kroppen och efter 20 år som tandläkare ser jag hur dagens livsstil påverkar munhälsan. I dag är det fler patienter som har tandslitage och huvudvärk eftersom de gnisslar eller pressar tänder. Jag tror att det beror på en mer stressad vardag där vi kopplar upp mer än vi kopplar av.

en artikel på samma tema beskrivs också hur viktig munhälsan är för livskvaliteten. Min tandläkarkollega Gunilla Preger i Karlstad berättar om hennes arbete med missbrukare och hur återuppbyggnaden av tänder ökar chanserna för att återfå ett normalt liv. Att äta, le och skratta utan att skämmas är något som nästan alla tar för givet.

Bland alla våra medarbetare finns mycket erfarenhet och kunskap. Skicka gärna en fråga till redaktionen om du vill att vi ska berätta om något särskilt. Frågan kanske landar hos våra experter eller som egen artikel.

Trevlig läsning!
Johan Damberg,
Tandläkare på Elvans tandläkare i Göteborg