en bild

Krönika: "Återhämtning är individuellt"

Välkommen till PTJ Magasin, ett webbmagasin samt en tidning som finns att läsa på våra många mottagningar runt om i landet. Som patient kanske du inte vet att Praktikertjänst ägs och drivs av oss som utför vården, något jag är stolt över att vara en del av.

  • Text Jonas Sommar
  • Foto Praktikertjänst

I samband med att första numret av tidningen har kommit ut är det jag som har förmånen att presentera ett fullspäckat nummer med bland annat en stor Sommarspecial, vilket ju passar extra bra med tanke på mitt efternamn. Jag är psykolog och på vårdcentralen möter vi många som blivit sjuka av stress. Vi har därför en ”pre utmattningsgrupp” där vi arbetar förebyggande för att bromsa beteenden innan patienten kraschar. Jag vill därför rekommendera intervjun med psykologen Anneli. Hon ger handfasta tips på hur du mildrar semesterstressen genom att dra ned på förväntningarna och lägga ambitionerna på en rimlig nivå.

Semestern kan ibland innebära många och höga krav. Då är återhämtning viktigt. Fundera över hur du återhämtar dig – i vardagen, på jobbet, efter jobbet eller till och med efter en längre ledighet. Återhämtning är individuellt och för alla handlar det inte om att ligga i hängmattan. Det kan också vara något fartfyllt. Experimentera och leta efter din återhämtning.

Jag återhämtar mig mycket genom att läsa böcker, köra motorcykel eller träna CrossFit. Fysisk aktivitet är viktigt för återhämtningen och så nära en universalmedicin vi kan komma. När du rör på dig blir du både piggare och mår bättre. Träning påverkar också stresståligheten, koncentrationen och sömnen. Så om jag ska ge ett boktips för hängmattan, stranden eller flygresan så är det ”Hjärnstark” av Anders Hansen. Han är psykiater och skriver om just mekanismerna i hjärnan som omvandlar promenaden eller löprundan till en mental uppgradering. Varken återhämtning eller träning behöver vara stort eller krångligt. Ett extra andetag eller några minuters promenad gör stor skillnad.

Det var allt för mig. Trevlig läsning - och kom ihåg att stress inte är farligt men bristen på återhämtning kan vara det!

Jonas Sommar,
psykolog på Vårdcentralen Visborg i Visby