en bild
Kategorier för sidan Hälsovård
Taggar för sidan sjukvård

Så realistiska är sjukhusserier

Tv-världen är full av sjukhusserier och många är relativt verklighetstrogna. Men ofta är det mer dramatik och fler sällsynta fall i serierna än på riktiga sjukhus.

  • Text Amanda Hjelm & Sanna Norlin
  • Foto Praktikertjänst

Cityakuten

Kanske mest känd som språngbräda för Hollywoodgiganten George Clooney, och handlar om en akutmottagning i Chicago. Skapades av författaren och läkaren Michael ”Jurassic Park” Crichton som var mån om att läkarvården skulle visas på ett korrekt sätt.

Grey’s Anatomy

Långkörare som nyligen firade sitt 300:e avsnitt. Skapad av tv-giganten Shonda Rhimes, som har tre läkarserier bakom sig, om kirurgen Meredith Grey. Serien fokuserar mer på relationer än korrekt medicin, och har genom åren fått mycket kritik från läkare.

House

Serien har fått viss kritik från läkarkåren. Det är den cyniske och Sherlock Holmesinspirerade läkaren Houses avsaknad av respekt för patienterna som provocerar. De medicinska fallen är dock ofta är korrekta, om än sällsynta.

Syrror

Den svenska dramaserien handlar om sjuksköterskor på Stockholms södra sjukhus. Serien har mötts av kritik för att inte vara tillräckligt verklighetstrogen. Flera sjukvårdskunniga och verksamma sjuksköterskor har även pekat på att serien inte ger sjuksköterskans profession en rättvis bild.

Scrubs

Sjukhusserie i sitcom-format som följer John ”J.D” Dorian på sjukhuset Sacred Heart. Anses skildra läkarvård på ett relativt trovärdigt sätt och många av seriens medicinska fall har sitt ursprung i verkligheten.

Nurse Jackie

Serie som visade att tv-sjuksköterskor är mer än bara bifigurer eller rekvisita. Handlar om en piller- knaprande sköterska som trots en del oväntade vändningar visar upp en realistisk bild av yrket.

Visste du att ...

Hollywood Health & Society är en organisation som förser amerikansk film och tv med expertkunskap inom medicin. Organisationen ”placerar” också sjukdomar i serier för att öka allmänhetens kunskap om exempelvis klamydia eller vikten av mammografi.