en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

Allt du behöver veta om svett

Svett kan vara jobbigt, pinsamt och kommer ofta vid helt fel tidpunkt. Men visste du att stark mat kan öka svettproduktionen? Och att vi har miljoner svettkörtlar i kroppen? Här får du all nödvändig fakta om svett.

  • Text Gustav Karlsson
  • Foto Praktikertjänst

Fyra liter svett
Vi svettas mer än man kan tro. En vanlig dag svettas vi ungefär en halv liter. Men vid ansträngande och eller varma dagar är det möjligt att svettas så mycket som fyra liter.

Svett är främst vatten
Svett innehåller 97 procent vatten och utöver det små mängder salt och proteiner.

Lukta mindre
Svett i sig luktar inte illa, utan den starka lukten kommer först när bakterierna börjat bryta ner svetten. Du kan minska svettlukten genom noggrann hygien, nytvättade kläder samt lösa kläder och strumpor i naturmaterial i stället för syntet.

Ett kylsystem
Svett är främst kroppens sätt att kyla sig när den är för varm. Hjärnan skickar signaler till miljontals små svettkörtlar i kroppen om att släppa ut svett genom huden. När den dunstar kyls kroppen ner.

Stark mat, graviditet och stress
Utöver värme och träning finns det andra saker som kan framkalla svett, till exempel stress, stark mat, biverkningar av medicin och hormonella förändringar som pubertet, menstruation och graviditet.

För mycket svett
Om du svettas så mycket att det påverkar din vardag negativt kan du söka hjälp på en vårdcentral. Det finns olika former av behandlingar så som läkemedel, elbehandling, mikrovågor – eller i ovanliga fall operation.