en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

Vintertrött? Dietistens bästa knep för mer energi

De mörkare månaderna börjar lida mot sitt slut. Men än är det ett tag kvar innan vintertröttheten släpper greppet. Dietisten Lydia Nilsson tipsar om hur mat och träning kan göra oss piggare.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Inte nog med att det är kallt, snöigt, halt och svårt att ta sig fram just nu. Under vintern upplever många också att det är ovanligt trötta och behöver mer sömn än vanligt.

– Framför allt är vintertröttheten relaterad till att vi får mycket mindre solljus under de mörkare månaderna, säger Lydia Nilsson.

Hon är legitimerad dietist på Trädgårdstorgets Vårdcentral i Linköping, en del av Praktikertjänst, och berättar att solljuset till stor del påverkar vår dygnsrytm.
– När vi vistas i solen skapar kroppen hormonet serotonin som gör oss pigga. Motsatsen är melatonin, ett ämne som gör oss trötta och bildas när det är mörk ute. Det är jättebra för det hjälper oss att varva ner och somna om kvällarna, men det blir ju lite problematiskt på vintern när det är mörkt under så stor del av dygnet, säger hon.

En del tar till koffein för att bli piggare under dagen och det kan förvisso ge en tillfällig energikick. Men stora intag kan ge illamående, hjärtklappning, darrningar och sömnproblem. Därför kan man behöva vara försiktig med koffeinrika drycker. Koffein är inte heller något primärt näringsämne för kroppen och hjälper förmodligen inte mot tröttheten i det långa loppet, menar Lydia Nilsson. Andra kan uppleva att de behöver något sött för att boosta energinivåerna lite extra. Socker, i form av glukos, är hjärnans primära energikälla och ett ämne som kroppen har lätt att tillgodogöra sig. Men att viss mat skulle kunna göra en piggare är omtvistat, speciellt när det gäller socker.

– Det är inte helt fastställt om anledningen till att socker får oss att bli piggare är fysiologisk eller om det rör sig om upplevda placeboeffekter. Oavsett så är det många som upplever att de blir pigga av sockerrika livsmedel men baksidan är att många upplever en efterföljande dipp efter den där godispåsen. Det kan till och med späda på känslan av trötthet efteråt, säger Lydia.

Hon rekommenderar istället regelbundet ätande och en varierad kosthållning som lindring mot vintertröttheten. Träning i någon form är också positivt för energinivåerna.
– Träning har ju en positiv inverkan på det mesta och speciellt vid den här tiden på året. Att motionera regelbundet tre gånger i veckan är ett bra mål.

Med träning syftar hon på en pulshöjande aktivitet som är lagom ansträngande så att värmen i kroppen kommer igång.

– Vi brukar rekommendera ungefär 150 minuter måttlig fysisk aktivitet i veckan alternativt 75 minuter intensiv träning. En annan tumregel är att försöka röra på sig 30 minuter om dagen, gärna utomhus när det är ljust, för att hjälpa dygnsrytmen. Exempelvis ta en liten kort promenad på lunchrasten, säger hon.

 

Lydias tips för varierad kost:

Ät varierat. Ät regelbundet. Ät mycket frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, nötter- och frön, fisk- och skaldjur, magra mejerier och mjuka matfetter. Begränsa intaget av socker, salt, alkohol och rött kött.