en bild
Taggar för sidan middagsmat recept

Snabba kåldolmar: Middag på 15 minuter

Det är skillnad på snabbmat och snabb mat. En middag som inte tar tid kan fortfarande vara god, vällagad och bra för dig. Enkla recept kan underlätta middagsplanerna, här är ett signerat kökschefen Kristoffer Pettersson.

  • Text Redaktionen
  • Foto Praktikertjänst

Snabba kåldolmar med lamm, myntayoghurt och avokado
(Recept för 6 personer)
Ett snabbare och fräschare recept än dom klassiska svenska kåldolmarna där grönsaker och groddar tar över huvudrollen från potatis och gräddsås. Passar perfekt en sval höstdag.

Kåldolmar: 
1st röd paprika
1/2 zucchini
1/2 aubergine
1st gullök
2st vitlöksklyftor
250 gram böngroddar
800 gram lammfärs
5 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
1 huvud savojkål
Olja att steka i

Myntayoghurt: 
4 dl matyoghurt
2 msk olivolja 
1 knippe (ca 30gram) mynta

Svensk ”guacamole”
2st ätmogna avokados
1/2 gurka
1st lime
2 msk olivolja
Salt

Gör så här: Hacka mynta grovt och blanda med yoghurten, smaka upp med salt, peppar, olivolja i en skål och ställ undan.

Tärna gurka och avokado i lika stora bitar och lägg i en annan skål. Pressa över lime och ställ undan.

Hacka paprika, zucchini, aubergine och lök i ungefär 1 cm stora tärningar. Fräs grönsakerna i ett par minuter och pressa i vitlöken. Tillsätt lammfärsen och böngroddarna och stek färsen färdig tillsammans med paprikapulver och timjan.

Skär bort roten av savojkålen och plocka lös bladen. Koka lätt i saltat vatten i ca 2 minuter, låt rinna av på papper.

Lägg upp ett par matskedar med lammfärs i varje savojkålsblad och rulla ihop. Då bladen inte ska bakas i ugnen behöver inte sidorna vikas in. Servera direkt tillsammans med myntayoghurt och ”guacamole”. 

Dietistens kommentarer: 
Detta recept välinom rekommendationerna för kalorier, har ett bra intag av fibrer och lågt innehåll av salt. Vi får även i oss en och en halv dags behov av C-vitamin av denna måltid, C-vitamin fungerar bland annat som antioxidant och behövs för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det som gör att mängden mättat fett är något högt är matlagnings yoghurten som eftersom det är en mejeriprodukt ger en del mättat fett, liksom lammköttet.

Skulle man vilja justera detta kan man minska mängden myntayoghurt och öka på ”svensk gucamole” eller lägga till nötter i färs-grönsaksblandningen. Men alla måltider behöver inte nå alla mål så länge man på längre tid ligger inom ramarna.

Näringsinnehåll
Energi: 570 kcal
Protein: 23 E %
Kolhydrater: 14 E %
Fett: 64 E %
Mättat fett: 13,7 g eller 21 E %
Natrium: 0,3 g
Fibrer: 8,2 g