Så påverkas kroppen av stress
Stress påverkar kroppen på många olika sätt. Här får du bland annat reda på hur den påverkar din hjärna och ditt hjärta.
- Text Amanda Hjelm
- Foto Praktikertjänst
Hjärtat
Stress har en viss påverkan på ditt blodtryck. Höga halter av stresshormoner kan påverka blodkärlen och kemiska processer som exempelvis blodets levringsförmåga. Akut stress i samband med vardaglig negativ stress gör att risken att drabbas av en hjärtinfarkt eller hjärtdöd blir tre gånger så hög. Svenska forskare har upptäckt att kvinnor som stressar både på jobbet och i hemmet har en mindre plats inuti hjärtats kranskärl än de som inte stressar.
Hjärnan
De bromsar som finns i hjärnan för att skydda oss mot stress kan vid överbelastning minska i storlek. Stress kan med andra ord krympa vissa delar av din hjärna. Bland annat frontalloben där analysförmågan sitter och hippocampus där minnet och inlärningen sitter. Det är inte förrän de höga kortisolnivåerna gått ner som hjärnan kan växa tillbaka till sin normala storlek, vilket tar tid.
Nacke och axlar
Personer som under längre perioder är stressade tenderar att spänna nacke och axlar. Stressade personer hoppar ofta över pauser under dagen, vilket gör att musklerna inte får chans att slappna av. Forskare har hittat samband mellan personer som jobbar längre perioder vid en dator och smärttillstånd som inte går över.
Mag- och tarmkanalen
Stress är en av de vanligaste anledningarna till mag- och tarmproblem. Vid konstant stress är kroppen hela tiden inställd på kamp eller flykt. Det gör att mag- och tarmkanalen prioriteras ner och magen får hela tiden för lite blod. När tarmen inte jobbar som vanligt kan man få magknip och gaser.
Fertilitet
Kvinnor som känner en hög nivå av stress har svårare att bli gravida, visar en studie från amerikanska forskare vid University of Louiseville. Den som stressar mycket under sin ägglossning har 40 procent lägre chans att bli gravid just den månaden.