en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

Sköterskans tips om vattkoppor

Nästan alla får vattkoppor någon gång i livet. BVC-sköterskan Jenny Finnpers svarar på vad som kan lindra symptomen, när barn kan återvända till skolan och hur hon ställer sig till så kallade ”vattkoppspartyn.”

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Shutterstock

Vattkoppor är en smittsam virussjukdom som kännetecknas av små röda prickar. Prickarna övergår till att bli knottror som i sin tur blir blåsor fyllda med genomskinlig vätska. Dessa kliar ofta, kan komma i omgångar och det är vanligt med feber. Efter någon dag övergår blåsorna till att bli små sårskorpor som ramlar av.

De flesta får vattkoppor tidigt i livet, under småbarnsåren. Symptomen är lindrigare hos barn än vuxna och en person kan bara drabbas av vattkoppor en gång i livet.
– Du blir immun när du haft sjukdomen en gång så efter det är det ingen fara att träffa någon med vattkoppor, säger Jenny Finnpers, på Praktikertjänsts vårdcentral Kasernhöjden i Karlstad.

En del barn får bara några enstaka blåsor, medan andra får blåsor över hela kroppen.

– Det är viktigt att hålla huden ren genom att tvätta med tvål och vatten. Då kan du undvika att bakterier kommer in i vattkopporna och blir infekterade, säger Jenny Finnpers.

Vattkoppor smittar antingen via direktkontakt eller utandningsluften när någon exempelvis hostar eller nyser. Men viruset kan också spridas redan innan symptom, det kan därför vara svårt att stoppa smittspridningen.

– Det tar vanligtvis två veckor från att smitta till sjukdom bryter ut, men kan variera från tio till tjugo dagar. Barn slutar smitta när kopporna har torkat in och kan komma tillbaka till förskolan eller skolan när barnet är feberfritt och mår bra. Det brukar ta ungefär en vecka efter att symptomen har visat sig, säger Jenny Finnpers.

Det är ovanligt att behöva kontakta vården om ens barn får vattkoppor men det finns undantag.
– Om du behöver åka in är det viktigt att ringa innan. Kontakta i första hand en vårdcentral. För att undvika att smitta andra kan du bli visad direkt till ett undersökningsrum för att träffa en läkare, utan att först sitta i väntrummet, säger Jenny Finnpers.

På senare tid har det blivit allt vanligare med så kallade ”vattkoppspartyn”. Dessa går ut på att en förälder vars barn drabbats av vattkoppor bjuder in andra föräldrar för att deras barn också ska smittas. Debatten om fenomenet går varm på sociala medier, men Jenny Finnpers anser inte att det är någon bra idé.
– Vattkoppspartyn är inget som rekommenderas. Vilka andra sjukdomar vill man gå till grannen för att få? Ibland så blir sjukdomen inte så lindrig som man önskar och för spädbarn är det direkt olämpligt.

Att vaccinera sitt barn mot vattkoppor är också en möjlighet, men detta är i första hand till för särskilda medicinska riskgrupper.
– Om det inte finns några medicinska skäl uppmuntras inte att vaccinera mot vattkoppor i dagsläget. Detta vaccin ingår för närvarande inte i vaccinationsprogrammet så om man önskar ta det får man stå för kostnaden själv. Möjligtvis kan det ingå i framtiden, säger Jenny Finnpers.

Hon understryker att det även finns en del personer som inte bör vaccineras.

– Personer med mycket allvarliga sjukdomar med nedsatt infektionssvar ska inte vaccineras och inte heller kvinnor som är gravida, säger hon.

Blocks

Då ska du söka vård för vattkoppor:

Om ditt barn är mycket medtaget och trött. Om ditt barn har nedsatt immunförsvar. Om ditt barn har feber över 38 grader i mer än 3–4 dygn. Om ditt barns koppor blir infekterade och om huden blir röd och ömmande. Om ditt barns blåsor har läkt men barnet får hosta och feber på nytt. Om receptfria läkemedel inte lindrar en klåda som ger svåra besvär. Om mamman inte haft vattkoppor och barnet är under sex månader.

Tips för att lindra vattkoppor

Klådan kan lindas med kylbalsam, alsolsprit och svalt vatten. Kylbalsam och alsolsprit finns att köpa receptfritt på apotek. Antihistaminläkemedel som används mot allergisk klåda brukar också hjälpa. På apoteket finns en form av mousse som har en kylande och lugnande effekt på huden. Om inte de receptfria alternativen hjälper mot klådan kan läkare skriva ut läkemedel på recept.