Pojke blir insmord med solkräm
Kategorier för sidan Hälsovård
Taggar för sidan sol solkräm solbränna solskydd

Sola säkert i sommar

Ta vara på de ljusa månaderna och ladda batterierna – men se upp med att vara för länge i solen. Praktikertjänst guidar till smart solande i sommar.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Johan Ödmann/Johnér

Solen är som starkast mitt på dagen, därför är det viktigt att vara extra försiktig just då. Mellan klockan 11 och 15 ska små barn inte vara i solen alls, och vuxna ska använda solskydd. Ett misstag som många gör är att de använder för lite solskyddsfaktor. Det känns helt enkelt för kladdigt.

– När du tror att du smörjt in dig tillräckligt, så har du sannolikt bara tagit på hälften av det som skulle behövas. Därför får du räkna med att få ut ungefär hälften av det skydd som flaskan anger, säger Christina Nohlgård som är läkare och specialist på hudsjukdomar. 

Vilken styrka på solskyddsfaktor som behövs beror på geografisk plats, vilken tid på året det är samt din hudtyp. Ljus hud i stark sol innebär alltid hög faktor. En tumregel är att inte bara förlita sig på solkräm utan att sola sakta och varva med att sitta i skugga och vara inomhus. Långvarig exponering av stark sol är alltid skadligt för huden.

– Solkräm kan ge en falsk trygghet eftersom du tror att du är helt skyddad. Det gör att du utsätter huden för mycket solljus vilket är skadligt i sig. Om du däremot undvikit att smörja in dig, hade du blivit röd direkt och kanske snabbare gått in i skuggan, säger Christina Nohlgård.  

Bad eller svett sköljer bort solkrämen. Applicera därför alltid ytterligare ett lager solskydd efter badet. Hur ofta du ska bättra på solskyddet beror på flera faktorer.

– Ju varmare det är och ju mer du svettas desto fler gånger bör du smörja in dig under en dag. Om det är riktigt varmt behöver du smörja in dig varannan timme. Kom ihåg att om du badar med ett solskydd som är vattenresistent så kommer det ändå att sköljas bort efter en tid, förklarar Christina Nohlgård.

Tre myter om solen:

1. För mycket solkräm kan ge D-vitaminbrist

Falskt. Behovet täcks av så lite som att ha en handflata i solen i 20 minuter dagligen. Äldre som sitter inne eller den som bär heltäckande klädsel kan dock behöva kompensera med tillskott.

2. Man kan bara få hudcancer om man bränner sig 

Falskt. Att du bränt dig är ett tecken på att huden blivit inflammerad på grund av den farliga UV-strålningen. Själva strålningen skadar din hud även om den inte ser bränd ut efter en dag i solen.

3. Att sitta i skuggan ger tillräckligt skydd mot solen

Delvis sant. Strålarna studsar dock från sidorna även om du sitter skuggan. Genom att sitta i skuggan halveras antalet UV-strålar som träffar huden jämfört med vistelse i full sol. Beroende på hur stark solen är kan det alltså räcka att sitta i skuggan.

Visste du att...

...solskydd har ett bäst före-datum och livslängden förkortas om krämen ligger framme i solen. Se därför till att lägga undan solkrämen i skuggan så håller den sig längre.