Så kommer du igång med löpningen
Inga dyra gymkort, låg risk för skador, frisk luft och härliga naturupplevelser. Löpning har många fördelar – och du kan börja redan i dag.
- Text Amanda Hjelm
- Foto Hans Berggren/Johnér
Alla som är friska och kan gå kan börja med löpning. Det är en effektiv träningsform som förbättrar både styrka och kondition.
– Att löpträna är en upplevelse i sig och ett utmärkt sätt att ta sig fram på. Det finns bara en viktig sak du behöver – ett par bra skor, säger Björn Waldebäck, ortoped på Praktikertjänst Ortopedi Stockholm.
Vilka skor som passar beror på vem du är och hur du ser ut. Därför är det bra att ta hjälp av ett proffs.
– Du behöver en sko som är anpassad för din löpteknik, din kroppsform och underlaget du tänker springa på. Gå till en klinik eller affär som säljer löpskor, de har stenkoll, säger Björn Waldebäck.
Björns tips är att inte göra det så svårt i början. Fokusera inte på teknik utan försök njuta av omgivningen. Varför inte använda löpningen som ett sätt att upptäcka nya platser på semestern? Att hitta en löparkompis är också ett bra sätt att öka motivationen och uppleva saker ihop.
– Det finns löpgrupper på de flesta orter. Att komma ut en sommarmorgon när fåglarna kvittrar är fantastiskt. Håll ditt eget tempo och ha kul, säger Björn Waldebäck.
Det är lätt att börja löpträna. Men det är också lätt att skada sig om man lägger ribban för högt.
– Det absolut vanligaste är överbelastningsskador och utmattningsskador. Det händer om man går ut för hårt direkt. Börja alltid träna efter egen förmåga. Är du ovan så ta det försiktigt. Har du hög kroppsvikt gäller samma sak eftersom tyngden ger stor belastning på senor, ligament och brosk, säger Björn Waldebäck.
Vill du återuppta löpningen efter ett längre uppehåll bör du se över dina skor.
– Tar man sina gamla gympadojor och sticker ut får man bekymmer. Skor har inte evigt liv, de blir utslitna och behöver bytas ut efter ett tag, förklarar Björn Waldebäck.
För att undvika skador är det bra att sätta upp mål för din löpning och föra träningsdagbok. Då får du en översikt som hjälper dig att inte gå ut för hårt.
– Det kanske låter tråkigt men den som är ambitiös tar ofta i för mycket i början. Då drar man på sig skador. Lyssna på kroppen. Om det gör ont eller om du är sjuk så ska du inte träna, säger Björn Waldebäck.