Extern bild

Tandläkarmottagningen Anna Strömblad i Katrineholm firar 95 år – en släkthistoria i tre generationer

Publicerad:

I år firar tandläkarmottagningen Tandläkare Anna Strömblad 95 år. Verksamheten – som ligger i Katrineholm – drivs idag av tandläkare Anna Strömblad, som tog över mottagningen 1993 av sina föräldrar. De tog i sin tur över mottagningen 1959 av Anna Strömblads farfar, som startade kliniken redan 1926.

Anna Strömblad är tandläkare i tredje generationen och har drivit kliniken Tandläkare Anna Strömblad sedan 1993, då hon tog över efter sina föräldrar Margareta och Jan Hagström. De i sin tur tog över mottagningen 1959 av Karl-Gustaf Hagström, som var Anna Strömblads farfar.

- Mottagningen har funnits i 95 år och jag har drivit den i nästan en tredjedel av den tiden. Enormt mycket har förändrats under de här åren, men patienterna har fortfarande behov av tandvård, även om munhälsan är betydligt bättre idag, säger Anna Strömblad, tandläkare och verksamhetschef på Tandläkare Anna Strömblad.

Karl-Gustaf Hagström startade mottagningen 1926, och flyttade till Köpmangatan 12 i Katrineholm i början på 40-talet då huset byggdes. Och mottagningen finns än idag kvar i samma lokaler.

- Lokalerna har såklart utvecklats, renoverats och förbättras under de här 80 åren, men i grunden är det samma som när farfar flyttade hit, säger Anna Strömblad.

På mottagningen – som ingår i Praktikertjänst sedan 1976 – arbetar idag Anna Strömblad tillsammans med tre tandsköterskor. De har arbetat ihop länge och patienterna träffar alltid samma tandläkare.

- Jag har ett fantastiskt team och vi har valt att arbeta småskaligt och lägger stor vikt vid kontinuitet och relationer med våra patienter. Det familjära skapar en bra delaktighet i vården som i sin tur skapar trygghet, säger Anna Strömblad, och fortsätter:

- Det absolut roligaste med det här jobbet är att träffa patienter och att följa dem i många år. Jag har patienter idag som började hos både min farfar och hos mina föräldrar och där deras behandlingar fortfarande håller. Att vara tandläkare är ett riktigt hantverk.

Anna Strömblad utbildade sig till tandläkare på 80-talet efter att både farfar och föräldrarna valt yrket. Och nu är en fjärde generation på ingång.

- Min dotter pluggar till tandläkare i Malmö och jag är väldigt glad att hon valt det yrket. Jag är stolt över den lilla verksamhet som jag fått förmånen att förvalta och min förhoppning är att hon en dag ska ta över den här mottagningen så att den får leva vidare i 95 år till, minst, säger Anna Strömblad.

Anna Strömblads tre tips för långsiktighet och succession

  • Hitta en parhäst som kompletterar dig och där det finns ett ömsesidigt förtroende. Mina föräldrar var parhästar och jag har en tandsköterska som funnits vid min sida sedan starten 1993.
  • Att du är genuint intresserad av att driva verksamhet långsiktigt med allt det breda ansvar som det innebär.
  • Att verksamheten går runt ekonomiskt är viktigt, men lika viktigt är intresset för tandvård, munhälsa och att hjälpa patienterna. Ett genuint vårdintresse tror jag krävs.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, e-post: erik.magni@ptj.se, tel: 0703-265098

Tillbaka

Blocks