Extern bild

Praktikertjänst i Almedalen – fokus på framtidens vård

Publicerad:

Under årets politikervecka i Almedalen finns vårdkoncernen Praktikertjänst på plats och står bland annat värd för tre olika seminarier – ett om tandvård, ett om framtidens hälso- och sjukvård och ett om sjukskrivningar. Alla seminarier äger rum på eftermiddagen måndagen den 1 juli och går att följa live på Facebook.

Det är fjärde året i rad som Praktikertjänst är på plats i Almedalen för att tillsammans med vårdens beslutsfattare diskutera framtidens utmaningar. Utöver egna seminarier deltar företrädare för bolaget i andras seminarier och genomför rundabordssamtal.

- Almedalen är ett unikt evenemang och en central mötesplats för beslutsfattare på olika nivåer och inom vitt skilda områden. På plats kommer vi bland annat diskutera frågor som kompetensförsörjning, konkurrens och lika villkor samt moms på bemanning- och konsulttjänster, säger Sofia Myrevik, kommunikationsdirektör på Praktikertjänst.

Praktikertjänsts seminarier i Almedalen

Måndag 1 juli kl. 14.00 – 14.45 – Allt färre ska vårda allt fler – en olösbar ekvation?

Vårdsektorn har betydande rekryteringsbehov och SCB räknar med att det år 2025 kommer att saknas 90 000 personer med vård- och omsorgsutbildning. Krav på delaktighet och tillgänglighet från patienter ökar och digitaliseringen förändrar både medicinska och ekonomiska förutsättningar.

Samtal med Maria Ardstål, Praktikertjänst, Peter Lindgren, vd på Institutet för hälsoekonomi och regionpolitikerna Gilbert Tribo (L) och Susanne Nordling (Mp).

Måndag 1 juli kl. 15.00 – 15.45 – Så kan vi minska sjukskrivningarna

Sjukfrånvaron i Sverige har historiskt legat på en hög nivå jämfört med andra länder i Västeuropa. Men det finns tecken på att en långvarig ökning kan vara bruten samtidigt som sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa fortsätter att ligga på en hög nivå. Medverkar gör forskaren och nationalekonomen Lisa Laun, Carin Renger från SKL och sjuksköterskan Laila Davidsson från Cederkliniken i Piteå samt socialförsäkringspolitikerna Maria Malmer Stenergard (M) och Carina Ohlsson (S).

Måndag 1 juli kl. 16.00 – 16.45 – Så kan Sverige säkra världens bästa tandvård

Hur kan tandvårdsyrket bli mer attraktivt igen och vad krävs för att säkerställa en jämlik tandvård även i framtiden, där kvaliteten är fortsatt hög och förebyggande åtgärder fortsatt är centrala? Samtal med Urban Englund, tandvårdsutredningens Veronica Palm, representanter från Folktandvården och Svensk Samhällsodontologisk förening.

Tillbaka

Blocks