Extern bild

Praktikertjänst fortsätter samarbetet med Lidingöloppet

Publicerad:

Praktikertjänst fortsätter samarbetet med TCS Lidingöloppet och för fjärde året i rad ansvarar vårdbolaget för sjukvårdsinsatserna på plats. Tidigare år har uppemot 40 medarbetare från Praktikertjänst varit på plats för att stötta kring vätskebrist, utmattning, vrickningar och skavsår.

Lidingöloppet är världens största terränglopp med omkring 40 000 deltagare varje år. I år går de olika loppen mellan den 27 och 29 september och uppemot 30 000 löpare väntas springa distanserna 15 och 30 kilometer eller Rosa Bandet-loppets 10 kilometer.

- Sjukvården på plats har varit väldigt uppskattad och vårt uppdrag på plats innebär att vi hjälper löpare innan, under och efter loppet. Besvären handlar oftast om skavsår, vätskebrist och vrickade eller stukade fötter, säger Anders Rahmqvist, specialist i allmänmedicin på Lidingödoktorn och som arbetat med sjukvården under löparhelgen i flera år.

Under förra året sökte sig cirka 800 löpare till sjukvårdspersonal under löparhelgen och de flesta med enklare åkommor. Samtidigt visar en hälsoenkät bland 16 000 anmälda att ungefär var femte löpare endast tränade tre månader eller mindre inför loppet och att den största oron handlar om kläder i kombination med väder.

- Att stötta med sjukvård på plats är viktigt, men kanske ännu viktigare är att varje löpare innan loppet reflekterar över sin egen form och hälsa. Är man inte helt frisk ska man inte ställa upp eftersom risken för skador ökar betydligt, säger Anders Rahmqvist, och fortsätter:

– Tveka inte att diskutera med sjukvårdspersonal på plats innan loppet. För springer man 30 kilometer är förberedelser helt avgörande och för att lyckas med att bra lopp krävs grundträning under minst sex månader.

För ytterligare frågor, kontakta gärna:

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, tel: 0703-265098, e-post: erik.magni@ptj.se

Tillbaka

Blocks