Extern bild

Glöm inte att byta tandborste – idag är det tandborstbytardagen

Publicerad:

Idag är det tandborstbytardagen, en temadag som uppmärksammar vikten av att regelbundet byta tandborste. En tandborste kan innehålla uppemot 10 miljoner bakterier och tandläkare Sofia Nordwall rekommenderar att tandborsten byts minst var tredje månad.

Vägen till en god tandhälsa har många steg och två av de viktigaste är att borsta tänderna två gånger om dagen och att ha en ren tandborste.

- En fräsch mun kräver en fräsch tandborste. Se till att stråna i borsten är raka och rena och byt minst var tredje månad, särskilt om tandborsten står nära en toalett, säger Sofia Nordwall, tandläkare på Trollhättans Tandvårdsteam, och fortsätter:

- Förutom att ha en ren borste är det viktigt att använda en mjuk och liten tandborste för att komma åt överallt och inte skada tänderna. Kommer du inte åt bakom den där sista hörntanden så fungerar en barntandborste ofta utmärkt.

Sofia Nordwall rekommenderar också att kräma på och att använda 2+2+2-metoden.

- Det är viktigt att tandkrämen innehåller fluor och att den är lågslipande för att inte belasta tänderna onödigt mycket. När tandborsten är riggad med två centimeter kräm borstar du i två minuter och alltid två gånger om dagen, säger Sofia Nordwall, och avslutar:

- Och skölj inte munnen efter att borstningen. Då spolas fluoren bort. Känn också på tänderna med tungan. Och om det känns strävt behövs mer borstning. Ytorna ska vara glatta och lena. Då är de rena.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, tel: 0703-26 50 98, e-post: erik.magni@ptj.se

Tillbaka

Blocks