Extern bild

Styrelsen i Praktikertjänst AB föreslår årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen

Publicerad:

Styrelsen i vårdkoncernen Praktikertjänst AB har beslutat att föreslå årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen för 2019. Bakgrunden till beslutet är den snabba spridningen av det nya coronaviruset och hur viruset påverkar samhället och Praktikertjänsts verksamheter.

Praktikertjänst – som ägs av verksamma tandläkare, läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter och tandtekniker – är Sveriges största privata vårdgivare inom tandvård och hälso- och sjukvård med över 9 000 medarbetare och en omsättning på omkring 11 miljarder kronor per år.

Vid ett extrainsatt styrelsemöte den 26 mars beslutade styrelsen i Praktikertjänst att föreslå årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen för 2019.

- Regering och myndigheter har vidtagit nödvändiga åtgärder för att minska spridningen av det nya coronaviruset och det har drastiskt förändrat förutsättningarna för många av våra verksamheter. Samtidigt är det svårt att bedöma de fortsatta konsekvenserna av coronaviruset och hur länge de håller i sig. För att säkra den ekonomiska stabiliteten i Praktikertjänst har styrelsen därför beslutat att föreslå årsstämman 2020 att inte göra någon utdelning, säger Urban Englund, leg. tandläkare och styrelseordförande i Praktikertjänst, och fortsätter:

- Styrelsen bedömer att det är ett självklart beslut där vi tar ansvar för bolaget. Jag hoppas att vi snart ska komma igenom situationen så att alla medarbetare kan återgå till vardagen.

Spridningen av coronaviruset har kraftigt påverkat Praktikertjänsts verksamheter – framförallt inom tandvård och tandteknik, men också inom fysioterapi och specialistvård – och lett till beslut att korttidspermittera samtliga omkring 3 200 medarbetare inom tandvård i upp till sex månader samt varsla 35 tjänster på huvudkontoret.

- Besluten om korttidspermitteringar och varsel var tuffa men nödvändiga beslut. Ambitionen är att fortsätta erbjuda tandvård och ha öppna kliniker, men i mindre omfattning än vanligt. Så snart vardagen är tillbaka är målsättningen att återgå till normal verksamhet, säger Carina Olson, vd och koncernchef i Praktikertjänst, och fortsätter:

- Praktikertjänst har en stark finansiell ställning samtidigt som styrelsen vill säkerställa att våra verksamheter har goda möjligheter att växa när vardagen återgår till det normala.

Vidare har valberedningen föreslagit oförändrade ersättningar till styrelsen och styrelsen har beslutat att även ersättningarna till koncernledningen ska vara oförändrade.

Styrelsen har tidigare beslutat att flytta årsstämman till andra, mindre, lokaler. Årsstämman den 8 maj hålls därför på Praktikertjänsts huvudkontor i Stockholm och för att minska risken för smittspridning har styrelsen uppmanat samtliga aktieägare att poströsta istället för att fysiskt närvara vid årsstämman.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, e-post: erik.magni@ptj.se, tel: 0703-265098

Tillbaka

Blocks