Extern bild

Ki-forskaren Andreas Eklund tilldelas prestigefylld forskningsutmärkelse

Publicerad:

Kiropraktorn och Ki-forskaren Andreas Eklund vid Hälsan Östertälje har tilldelats utmärkelsen The Scott Haldeman Award for Outstanding Research. Han får utmärkelsen för sin forskning om förebyggande kiropraktorbehandling för patienter med återkommande och långvarig smärta. Utöver själva utmärkelsen tilldelas Andreas Eklund även prissumman 10 000 dollar.

Priset delades ut på den femtonde World Federation of Chiropractic Biennial Congress, som gick av stapeln den 20–23 mars i Berlin. Kongressen hade omkring 900 deltagare och fler än 200 forskningsbidrag hade skickats in, varav knappt 60 presenterades.

- Det är väldigt hedrande och en fantastisk känsla att få just den här prestigefyllda utmärkelsen. Jag har forskat under många år och att få ett sådant här erkännande är såklart väldigt speciellt, säger Andreas Eklund, kiropraktor och verksamhetsansvarig på Hälsan Östertälje samt forskare vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.

Andreas Eklunds forskning fokuserar på förebyggande kiropraktorbehandling för patienter med återkommande och långvarig smärta. Data som Andreas Eklund och hans forskarkollegor tagit fram visar att förebyggande kiropraktorbehandling är mycket effektiv hos patienter med svårare smärtproblematik.

Genom behandling rapporterar patientgruppen färre dagar med aktivitetsbegränsade ländryggsbesvär, fler smärtfria veckor och ett stabilare smärtförlopp samtidigt som antal behandlingar är lika många jämfört med kontrollgruppen.

- Även om det är jag som får den här utmärkelsen så har jag inte arbetat ensam. Jag vill därför rikta ett varmt tack till min forskargrupp som leds av professor Irene Jensen och docent Iben Axén. Utan dem hade jag inte kunnat få den här utmärkelsen, säger Andreas Eklund, och avslutar:

- Prissumman är väl tilltagen och den kommer jag att investera i framtida forskning. Konkurrensen om forskningsmedel är tuff och forskning om besvär i ländryggen är inte prioriterat trots att det är en av våra stora folksjukdomar. Därför är varje krona viktig för att jag ska kunna fortsätta att utveckla min forskning.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Andreas Eklund, kiropraktor och verksamhetsansvarig Hälsan Östertälje samt forskare vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet, e-post: andreas.eklund@ptj.se

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, e-post: erik.magni@ptj.se, tel: 0703-26 50 98

Tillbaka

Blocks