Extern bild

Min hälsa hälsocentral och Citymottagningen hälsocentral i topp bland Region Västerbottens vårdcentraler

Publicerad:

Två av vårdkoncernen Praktikertjänsts vårdcentraler i Region Västerbotten har några av länets mest nöjda patienter. Det visar Sveriges kommuner och landstings, SKL, Nationell patientenkät för primärvård som offentliggjordes nyligen. Av 37 undersökta vårdcentraler i Region Västerbotten landar Min hälsa hälsocentral på andraplats och Citymottagningen hälsocentral på en fjärde plats, båda med höga betyg inom samtliga undersökta områden.

SKL undersöker varje år hur patienter upplever sina besök i primärvården och i 2017 års undersökning deltog 37 vårdcentraler i Region Västerbotten och undersökningen tittar på sju områden – delaktighet/involvering, emotionellt stöd, helhetsintryck, information/kunskap, kontinuitet/koordinering, respekt/bemötande och tillgänglighet.

- Vi är oerhört stolta över att vara topp fem i regionen. Men vi är också medvetna om att vi måste fortsätta att arbeta målinriktat för att uppnå bra resultat även i fortsättningen. Vi strävar alltid efter att sätta patienten i fokus och då är kontinuitet en viktig framgångsfaktor, och alla kollegor gör ett fantastiskt jobb varje dag, säger Michael Kampitsch, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Min hälsa hälsocentral i Holmsund.

Praktikertjänsts två vårdcentraler i toppen överträffar både riks- och regionsnittet i samtliga undersökta kategorier och framförallt inom emotionellt stöd, kontinuitet och koordinering samt delaktighet och involvering.

- Vi är glada över att placera oss som en av de absolut bästa vårdcentralerna i regionen. Vi har en långsiktighet och stabilitet i verksamheten. Låg personalomsättning, arbetsglädje och medarbetare som varje dag gör sitt yttersta för våra patienter är viktigt för att driva både tillgänglighet och kontinuitet, säger Susanna Eriksson, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Citymottagningen hälsocentral i Umeå.

Rankingen baseras på resultaten i Nationell patientenkät för primärvård 2017 och är beräknad som ett oviktat genomsnitt av samtliga sju kategorier som ingår i undersökningen.

Om Nationell patientenkät

Nationell patientenkät 2017 genomfördes under hösten förra året. I Region Västerbotten uppgick antalet respondenter till 2 215 och svarsfrekvensen var 38,2 procent. Läs mer på https://patientenkat.se/sv/

För ytterligare information, kontakta gärna:

Michael Kampitsch, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef vid Min hälsa hälsocentral, e-post: michael.kampitsch@ptj.se

Susanna Eriksson, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef vid Citymottagningen hälsocentral, e-post: susanna.eriksson@ptj.se

Tillbaka

Blocks