en bild

Praktikertjänst Psykiatri stödjer arbetet mot våldsbejakande extremism

Publicerad:

Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism anser att psykiatrin behöver bli bättre i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism, rapporterar Sveriges Radio Ekot idag. Praktikertjänst Psykiatri som driver Järvapsykiatrin i Rinkeby, där Helena Persson är sektionschef, är en av få mottagningar med erfarenhet på området.

– Det är att hitta och nå de personer som har psykisk ohälsa och dras in i de här miljöerna, och det kan ju vara både religiös radikalisering, som har varit det som vi varit inblandade i, men det skulle också kunna vara andra miljöer också, till exempel vänster- eller högerextrema, men där man har psykisk ohälsa, säger Helena Persson apropå vilken roll psykiatrin bör ha i arbetet mot våldsbejakande extremism.

Psykiatrin kan också spela en viktig roll i att kunna upptäcka och förhindra attentat, är en annan slutsats i den nationella strategin mot våldsbejakande extremism. I några av de fall där Järvapsykiatrin i Rinkeby varit inblandad har det visat sig att personen hade en psykisk sjukdom som man då behandlat.

Sektionschef Helena Persson, säger att psykiatrin behöver fånga upp de personerna bättre än vad som är fallet idag.

– Det vore ju väldigt allvarligt om psykiskt sjuka personer inte får vård och behandling, för det är det de behöver få. Om man kan förhindra att de personer som redan är sjuka drabbas, man kan ju säga också att de utnyttjas av de här rörelserna eller sekterna.

För mer information, kontakta Praktikertjänsts pressjour på telefonnummer 010-128 36 66.

Tillbaka

Blocks